Büyük teknoloji şirketleri hakkımızda neler biliyor?

Teknoloji şirketler
Teknoloji şirketler

● Facebook, Twitter, Instagram ve Google gibi dev sosyal ağlar aslında milyonlarca hatta milyarlarca farklı kullanıcı bilgisi barındırıyor.

● Bu kullanıcı verileri geçtiğimiz dönemlerde şahit olduğumuz gibi üçüncü parti şirketlere reklam pazarlama amaçlı kullanılıyor.

● Yapılan bir araştırma sonucu ortaya çıkan infografik, büyük teknoloji şirketlerinin hakkımızda bildiklerini daha net ortaya koyuyor. Ayrıntılar haberimizde!

Hemen her fırsatta dile getiriyoruz. Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağlar ya dab veya YandexHaritalar gibi mobiluygulamalar kullanıcılar hakkında çok kapsamlı bilgilere sahip.

İnsanlık tarihi boyunca kişisel verilerin en fazla ortalığa saçıldığı dönemdeyiz. En büyük sızıntı da tahmin edebileceğiniz gibi sosyal ağlarda gerçekleşiyor.

Az önce de bahsettiğimiz sosyal mecralar aslında kullanıcı verilerini işleyerek para kazanıyor. Bunlar arasında isim, soy isim, iletişim, doğum günü, telefon numarası gibi 'masum' sayılabilecek bilgiler de var. Ama kullanıcıların korktuğu şeyler daha farklı.

Mesela kişiselfotoğraf ve videolar. Aslında bu sosyal ağlarda 'depolanan' içeriklerin tamamı mecrayla aranızda gizlikalmamakla birlikte üçüncü parti şirketler tarafından malzeme olarak kullanılıyor.

Kişisel veri hırsızlığı denildiğinde akla ilk olarak Cambridge Analytica geliyor. Ama aslında arka planda diğer şirket ve uygulamalar da benzer süreçler yürütüyor. Yalnızca daha düşük çaplı oluyor ve ortaya çıkmıyor.

Yapılan araştırmalar, aslında bahsettiğimiz platformların kullanıcılar hakkında sahip olduğu bilgilerin kapsamını ortaya çıkarıyor.

Infografikte de görülebildiği gibi aslında toplanan verilerin listesi epey geniş. Üstelik bu bilgilerin de birbirleriyle harman olduğunu ve ortaya yeni parametreler çıktığını da unutmamak lazım.

Görsel üzerinden yola çıkarsak aslında en fazla kullanıcı verisinin Facebook tarafından toplandığını söyleyebiliriz. Zira infografikte aşağıya doğru bakıldığında Facebooklogosunu oldukça fazla görüyorsunuz.

Bunun yanı sıra Google da birçok farklı servisi sayesinde kullanıcıların verilerini topluyor. Google arama kayıtları, tarayıcı geçmişi, Gmail'deki e-postalar, Android servisleri ve Google Drive'a kaydedilen dokümanlar bunların yalnızca bir kısmı.

Benzer durum aslında hizmetleri sebebiyle Microsoft için de geçerli. Sonuçta milyarlarca kişi Windows işletim sistemi kullanıyor ve verileri toplamak diğer şirketlere oranla biraz daha kolay gibi görünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >