Can Dündar'ı 'Ajan' kılan suçu

Can Dündar ABD bayraklı battaniyeyle poz vermişti.
Can Dündar ABD bayraklı battaniyeyle poz vermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, "Can Dündar devletin sırlarını ifşa eden bir ajandır." dedi. Peki Can Dündar'ı ajan kılan suç neydi?

Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasına neden olan haber, gazetede 29 Mayıs 2015 günü "İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar" başlığıyla yayımlanmıştı.

Devlet sırrını açıkladı

Haberde, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait tırlarla Suriye'deki gruplara silah ve cihatçı sevk edildiği iddia edilmişti.

Dündar'a
Dündar'a

"Bedelini ağır ödeyecek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet'te yer alan haberin yayınlanmasından iki gün sonra, 31 Mayıs 2015 günü TRT canlı yayınında tırlar konusunun gündeme getirilmesini casusluk faaliyeti olarak tanımladı ve şu ifadeler yer vermişti:

"Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan programda "Bu olay Bayırbucak Türkmenleriyle alakalı bir konu. Hep şunu ifade etmişimdir: Özellikle insani yardım noktasında şu anda Milli İstihbarat Teşkilatımız Bayırbucak Türkmenlerine bu desteği vermektedir. Kimden aldın bu rakamları? Paralel yapı. MİT'e yönelik atılan o iftiralar bir ajan bir casusluk faaliyetidir ve bu gazete de bunların arasına girmiştir." ifadelerini kullanarak olayı özetlemişti.

Yargıtay karar verdi

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara gazetede yer verdikleri gerekçesiyle "gizli belge ve bilgileri açıklamak" suçundan eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a 5 yıl 10 ay ceza veren yerel mahkeme kararını bozmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şanşölyesi Angela Merkel ile ortak basın açıklaması yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şanşölyesi Angela Merkel ile ortak basın açıklaması yaptı.

Daire, Dündar hakkında 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören "gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme" suçundan hüküm kurulması gerektiğine karar vermişti.

Erdoğan Almanya'da konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Almanya Şanşölyesi Angela Merkel ile bir basın toplantısı düzenledi.

5 yıl 10 ay hapse mahkum olan Can Dündar gibi bir suçluyu istemenin Türkiye'nin en doğal hakkı olduğunu söyleyen Erdoğan, "Türk yargısı bırakılması gerekli olanları tutuksuz yargılanmak üzere bırakmıştır; Can Dündar'ın ajan olduğunu devletin sırlarını ifşa eden biri olduğunu biliyorsunuz." ifadelerini kullandı.

"Hiçbir ülkede devletin sırları ifşa edilemez"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"5 yıl 10 aya mahkum olan bir kişi fırsat bulup Almanya'ya gelmiştir; bu kişi mahkumdur... Hiçbir ülkede devletin sırları ifşa edilmez, suçtur. Almanya ile suçluların iadesi anlaşması yaptık, iadesini istemek en doğal hakkımızdır. Biz de bu kişinin iadesini istedik.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >