Çarpıcı araştırma: Yükselen sıcaklıklar böbrek taşı hastalığına neden oluyor

Böbrek taşı riski iklim kriziyle artıyor
Böbrek taşı riski iklim kriziyle artıyor

Amerika'da yapılan çalışmada iklim krizinin böbrek taşı rahatsızlığını arttırdığı ortaya çıktı. Araştırma yazarı Gregory Tasian, yapılan çalışmada iki senaryo öne sürerek farklı bir bakış açısıyla çalışmasını paylaştı.

ABD’de yapılan bir çalışmada yaşanan iklim kriziyle birlikte görülen yüksek sıcaklıkların böbrek taşı hastalığını artıracağını ortaya koyuyor.

Çalışmada Philadelphia Çocuk Hastanesindeki (Chop) araştırmacılar, sera gazı emisyonlarının mevcut oranlarının seviyelerine bağlı olarak böbrek taşı olan kişi sayısının artacağını belirtti.

Araştırmacılar, kullandıkları iki senaryo ile durumu açıklama çalıştılar. Güney Carolina eyaletinde yüzyılın sonuna kadar ısı ve neme bağlı böbrek taşı görülen kişi sayısındaki artışı tahmin etmeye çalıştılar.

İki farklı senaryo karşımıza çıkıyor

Araştırmacılar tarafından ilk senaryo için, 2100 yılına kadar ortalama sıcaklığın 2,3 derece artacağı varsayıldı. İkinci senaryoda ise 3,6 derece artması ihtimali araştırıldı.

Çalışmanın sonucuna göre, böbrek taşı olan kişi sayısının yüzde 2,2 ile yüzde 3,9 arasında artacağı öngörüldü. Sonuç olarak her iki senaryoda da vaka sayısında yüksek artışa sebep olacağı böylece sağlık maliyetlerinde büyük bir artışın gerçekleşeceği belirtildi.

Yaşanan iklim krizinin sağlığa etkisi olacak

Çalışmanın yazarı Gregory Tasian, "İklim değişiklinin, özellikle çocuklar söz konusu olduğunda insan sağlığı üzerindeki etkisinden sık sık bahsetmiyoruz ancak ısınan bir gezegenin insan sağlığı üzerinde önemli etkileri olacaktır" açıklamalarında bulundu.

Çeşitli araştırmalar ve iklim modellerinden elde edilen sonuçlar, yüzyılın sonuna kadar ortalama sıcaklığın 1,1 derece ile 5,4 derece daha sıcak olabileceğini bildiriyor.

ABD'de kuzeyden güneye doğru artarak ilerleyen böbrek taşı hastalığı 10 kişiden birinde görüldüğü bildirildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >