Çavuşoğlu, ABD verdiği sözü tutması gerekiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Münbiç operasyonuna ilişkin Obama'nın verdiği söze dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, "ABD'nin ve hatta bizzat Obama'nın Münbiç operasyonu bittikten sonra oradaki demokratik güçlerin içinde bulunan PYD'lilerin tekrar Fırat'ın doğusuna geçeceğine yönelik sözü var. Şimdi ABD'nin bu sözünü tutması gerekiyor. Beklentimiz de budur. Bu konudaki temaslarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'deki son gelişmelerle ilgili olarak şunları kaydetti: "Önümüzdeki süreçte ateşkesin sağlanması, ki bugüne kadar BM güvenlik konseyi kararına rağmen, maalesef ateşkes tam olarak sağlanamadı. Şu anda bir koridor var ama Halep de kuşatma altında. Rejim ve Rusya maalesef saldırılarını sürdürüyor. Tabii en önemli konu ve soru, siyasi dönüşüm nasıl sağlanacak? Geçiş yönetimi nasıl olacak? Mutlaka kapsayıcı olması gerektiğinin altını çiziyoruz. Esad'ın kalması gitmesi konusunda değişik ülkelerin değişik tutumları var. Türkiye başından beri Esad'ın gitmesi gerektiğini söylüyor.

- TUTUKLAMA TALEBİ ABD'YE İLETİLDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, teröristbaşı Gülen'in iadesine ilişkin, "Tutuklama talebi ABD'ye iletildi" dedi. Çavuşoğlu açıklamasında şunları kaydetti: Adalet bakanlığı'nın hazırladığı tüm belgeleri ilettik dosyalar ulaştı. Darbe girişimi ile ilgili siyasi sürecimiz devam ediyor. 23 24 Ağustos'ta ABD'den heyet gelecek. Görüşmelerimizi yapacağız. 24 Ağustos'ta Biden geliyor. Daha önce Kerry de gelmek istediğini söylemişti. Kerry yerine Biden gelecek, Amerikalılar böyle bir karar verdi. Daha sonra bizde ABD'ye giderek bir kere daha muhataplarımıza Gülen'in neden iade edilmesi gerektiğini anlatacağız.

- PKK, FETÖ'NÜN İKİZ KARDEŞİDİR

Bakan Çavuşoğlu PKK, "FETÖ'nün ikiz kardeşidir" dedi. İsveçli Bakan'ın Türkiye hakkında mesnetsiz iftiralarına karşılık ise Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin İsveç Büyükelçisi'ni çağırdıklarını açıkladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >