Çavuşoğlu'ndan Batı'ya, "Rusya ile ilişkilerimizin geleceğini onlar belirlemez"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı'nın editör masasına konuk oldu. Putin – Erdoğan görüşmesine ilişkin bazı detayları aktaran Çavuşoğlu, Batılı ülkelere atıfta bulunarak, "Rusya ile ilişkilerimizin geleceğini onlar belirlemez" diye konuştu.



- "NATO'ya karşı bir adım olarak görmüyoruz"

                                    
                                    
                                    - "NATO'ya karşı bir adım olarak görmüyoruz"

Batılı ülkelere atıfta bulunarak, "Rusya ile ilişkilerimizin geleceğini onlar belirlemez" diye konuan Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın savunma sanayii işbirliğini artırma kararıyla ilgili ise şunları söyledi:

"NATO bölgesi dışından savunma sanayiiyle ilgili füze dâhil işbirliği yapan ülkeler var. Dolayısıyla Türkiye bugüne kadar NATO
üyesi ülkelerle bu konuda işbirliği yapmak istedi. Ama elde ettiği sonuçlar bizi tatmin etmedi. O nedenle bizim başka arayışlar içine girmemiz son derece normaldir. Ama bunu NATO'ya karşı bir adım olarak görmüyoruz."

"Benim de kendi savunma sistemimi kurmam lâzım ve kendi teknolojimi başka ülkelerle işbirliği yaparak geliştirmem lâzım. O zaman da sen (Batı) bunları yapmıyorsan, bize yanaşmıyorsan müttefik olarak, Türkiye'de başka arayışlar içine girmek zorundadır. Ben bu teknolojileri geliştirmek zorundayım, kendi güvenliğimi sağlamak durumundayım, savunma sistemimi kurmak zorundayım."
- "NATO'ya karşı bir adım olarak görmüyoruz" - "NATO'ya karşı bir adım olarak görmüyoruz" Batılı ülkelere atıfta bulunarak, "Rusya ile ilişkilerimizin geleceğini onlar belirlemez" diye konuan Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın savunma sanayii işbirliğini artırma kararıyla ilgili ise şunları söyledi: "NATO bölgesi dışından savunma sanayiiyle ilgili füze dâhil işbirliği yapan ülkeler var. Dolayısıyla Türkiye bugüne kadar NATO üyesi ülkelerle bu konuda işbirliği yapmak istedi. Ama elde ettiği sonuçlar bizi tatmin etmedi. O nedenle bizim başka arayışlar içine girmemiz son derece normaldir. Ama bunu NATO'ya karşı bir adım olarak görmüyoruz." "Benim de kendi savunma sistemimi kurmam lâzım ve kendi teknolojimi başka ülkelerle işbirliği yaparak geliştirmem lâzım. O zaman da sen (Batı) bunları yapmıyorsan, bize yanaşmıyorsan müttefik olarak, Türkiye'de başka arayışlar içine girmek zorundadır. Ben bu teknolojileri geliştirmek zorundayım, kendi güvenliğimi sağlamak durumundayım, savunma sistemimi kurmak zorundayım."
- Rus uçağını düşüren pilotlardan bazıları gözaltında 

                                    
                                    
                                    - Rus uçağını düşüren pilotlardan bazıları gözaltında 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile ilişkilerde krize neden olan 24 Kasım 2015'te Rus uçağının düşürülmesi olayına karışan pilotlardan bazılarının gözaltında olduğunu açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, "Uçak düşürme hadisesi içinde olan pilotların bazıları gözaltında. Bu paralel çeteye (FETÖ) üye oldukları için, uçak düşürme hadisesine katıldıkları veya uçağı düşürdükleri için değil. Tüm boyutlarıyla bunları yargı inceleyecek, değerlendirecek" dedi.

Türkiye, 24 Kasım'da hava sahasını "5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen" ihlâl eden Rus savaş uçağını, Suriye sınırında düşürmüştü. Bu durum Ankara ve Moskova arasında krize neden olmuştu. Moskova yönetimi uçağın Suriye üzerinde düşürüldüğünü ve Türkiye'ye hiçbir tehdit teşkil etmediğini söylerken, ABD ve sivil gözlemciler Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâl ettiğini doğrulamıştı.

Bu olaydan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin il kez Rusya'nın Petersburg kentinde Salı günü yüz yüze görüşmüştü.
- Rus uçağını düşüren pilotlardan bazıları gözaltında - Rus uçağını düşüren pilotlardan bazıları gözaltında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile ilişkilerde krize neden olan 24 Kasım 2015'te Rus uçağının düşürülmesi olayına karışan pilotlardan bazılarının gözaltında olduğunu açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, "Uçak düşürme hadisesi içinde olan pilotların bazıları gözaltında. Bu paralel çeteye (FETÖ) üye oldukları için, uçak düşürme hadisesine katıldıkları veya uçağı düşürdükleri için değil. Tüm boyutlarıyla bunları yargı inceleyecek, değerlendirecek" dedi. Türkiye, 24 Kasım'da hava sahasını "5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen" ihlâl eden Rus savaş uçağını, Suriye sınırında düşürmüştü. Bu durum Ankara ve Moskova arasında krize neden olmuştu. Moskova yönetimi uçağın Suriye üzerinde düşürüldüğünü ve Türkiye'ye hiçbir tehdit teşkil etmediğini söylerken, ABD ve sivil gözlemciler Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâl ettiğini doğrulamıştı. Bu olaydan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin il kez Rusya'nın Petersburg kentinde Salı günü yüz yüze görüşmüştü.
- "Üçlü mekanizma kuruyoruz"

                                    Bakan Çavuşoğlu o görüşmenin detaylarına ilişkin bazı bilgiler de verdi. Çavuşoğlu, "Rusya ile Suriye konusunda daha önce aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler arasında, Dışişleri Bakanlıkları arasında ve istihbaratta. Ve şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. Bu akşam St. Petersburg'a gidiyorlar. MİT Müsteşarımızla beraber bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetler'den bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, Dışişleri Bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

- "Nereleri vurmamamız gerektiği konusunda bize bilgi verin"

Rusya ile Suriye savaşında ateşkes, insani yardım ve siyasi çözüm konularında aynı düşündüklerini vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, "Ateşkesin nasıl sağlanacağı konusunda farklı düşünceler olabilir. Biz özellikle sivillerin zarar gördüğü saldırıları istemiyoruz. Ve terör örgütlerinin dışındaki ılımlı muhalefete de saldırı yapılmasını uygun görmüyoruz. Halep'in kuşatılmasını da uygun görmüyoruz" diye ekledi.


Çavuşoğlu, Rus yetkililerin kendilerine Suriye'de, "nereleri vurmamamız gerektiği konusunda bize bilgi verin" dediğini de aktardı.
- "Üçlü mekanizma kuruyoruz" Bakan Çavuşoğlu o görüşmenin detaylarına ilişkin bazı bilgiler de verdi. Çavuşoğlu, "Rusya ile Suriye konusunda daha önce aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler arasında, Dışişleri Bakanlıkları arasında ve istihbaratta. Ve şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. Bu akşam St. Petersburg'a gidiyorlar. MİT Müsteşarımızla beraber bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetler'den bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, Dışişleri Bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı. - "Nereleri vurmamamız gerektiği konusunda bize bilgi verin" Rusya ile Suriye savaşında ateşkes, insani yardım ve siyasi çözüm konularında aynı düşündüklerini vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, "Ateşkesin nasıl sağlanacağı konusunda farklı düşünceler olabilir. Biz özellikle sivillerin zarar gördüğü saldırıları istemiyoruz. Ve terör örgütlerinin dışındaki ılımlı muhalefete de saldırı yapılmasını uygun görmüyoruz. Halep'in kuşatılmasını da uygun görmüyoruz" diye ekledi. Çavuşoğlu, Rus yetkililerin kendilerine Suriye'de, "nereleri vurmamamız gerektiği konusunda bize bilgi verin" dediğini de aktardı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >