Çekya o kararı imzaladı: 103 Çekya vatandaşı Ukrayna ordusunda yer alacak

103 Çekya vatandaşı Ukrayna ordusunda yer alacak
103 Çekya vatandaşı Ukrayna ordusunda yer alacak

Rusya'nın Ukrayna'ya işgali devam ediyor. Birçok ülke Rusya'ya karşı direnen Ukrayna ordusuna destek sağlamaya devam ediyor. Devlet Başkanlığı Sözcüsü Jiri Ovcacek sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Çek Cumhurbaşkanı Milos Zeman, 103 Çek'in Rus saldırganlığına karşı savaşmalarına yardımcı olmak için Ukrayna silahlı kuvvetlerine katılma talebini onayladı." dedi. Yabancı ordularda görev yapan Çek vatandaşlarına uygulanan 5 yıl hapis cezasının Rusya-Ukrayna savaşı için bir istisna olarak uygulanmayacağı belirtildi.

Rusya'nın 24 Şubat sabahı Ukrayna işgali hala devam ediyor. Birçok ülkeden Ukrayna'ya askeri ve insani yardım sürüyor. Ukrayna'ya destek olmak isteyen Çekya vatandaşları Rus ordusuna karşı savaşmak için başvuru yaptı.

Çekya Devlet Başkanı Milos Zeman, 103 Çek vatandaşın Ukrayna ordusu saflarında yer almasını onayladı.

Zeman, yaklaşık 400 Çek vatandaşının başvurusundan 103 tanesini onayladı.

103 Çekya vatandaşı Rusya'ya karşı savaşacak

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Jiri Ovcacek sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Başkan Milos Zeman, 103 vatandaşın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne katılma isteği ile ilgili yaptıkları başvuruları 585/2004 sayılı askerlik hizmeti ve güvence altına alınmasına ilişkin kanuna dayanarak kabul ederek kararı imzaladı. Karar, başbakanın imzası sonrasında yürürlüğe girecektir.” dedi.

Ovcacek ayrıca, Savunma Bakanlığı’nda değerlendirilmek için bekleyen yüzlerce başvurunun bulunduğunu bildirdi.

Çek vatandaşları hapis cezasından muaf tutuluyor

Devlet Başkan Zeman ve Başbakan Fiala, geçtiğimiz mart ayında bir araya gelmiş ve Çek vatandaşlarının kendi kararlarıyla gönüllü olarak Ukrayna için Rus ordusuna karşı savaşmalarına izin verilip verilemeyeceğini tartışmıştı.

Çek vatandaşlarını Rus ordusuna karşı savaşmaları için bir istisna uygulanacağı ve hapis cezası almayacakları garanti edilmişti.

Ukrayna-Rusya Savaşı için istisna uygulanacak

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Fiala, şu ifadelere yer verdi:

  • "Anayasaya göre bir Çek vatandaşının başka bir ülkenin ordusunda görev alması halinde 5 yıl hapis cezası bulunmaktadır.
  • Başkan ile yaptığım görüşmede bu cezanın Ukrayna-Rusya Savaşı için istisnai bir şekilde uygulanmamasını tavsiye ettim. Başkan Zeman da bunu kabul etti. Garanti edebilirim ki, hiçbir Çek, Ukrayna’da Ruslar ile savaşması nedeniyle ceza almayacak."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >