Cem Karaca’nın vefatının ardından geçen 15.yıl ve unutulmayan 10 eseri

Cem Karac, 2004 yılında kalp yetmezliğinden dolayı hayatını kaybetti.
Cem Karac, 2004 yılında kalp yetmezliğinden dolayı hayatını kaybetti.

Türkiye'nin en özgün sesine ve stiline sahip şarkıcılarından, Anadolu rock müziğinin Barış Manço, Erkin Koray ve Fikret Kızılok'la 4 öncüsünden birisi sayılan Cem Karaca, ölümünün 15. yılında anılıyor.

Usta sanatçı Cem Karaca'nın bugün ölüm yıldönümü. Anadolu ezgileriyle rock müziğini harmanladı ve Anadolu rock müziğinin öncülerinden oldu. Ünlü sanatçı CemKaraca 15. ölüm yıldönümünde sevenlerinin kalbindeki yerini koruyor.



Peki Cem Karaca kimdir?

5 Nisan 1945 tarihinde İstanbul'da doğan Cem Karaca,Toto Karaca ve Mehmet Karaca'nın ilk çocuğudur. Orta öğrenimini Robert Lisesi'nde görmüştür. Müziğe doğuştan yeteneği olan Karaca annesi ve babasının da sanatçı olmasından dolayı kısa zamanda başarı elde etmiştir.
Müzikle ilk kez annesi sayesinde tanışmıştır. Piyano notaları ve nağmelerini öğrenerek müziğe olan ilk adımını atmıştır. Kolej yıllarında rock müziğe ilgisi olmuş, arkadaşlarını etkilemek için dünyaca ünlü yıldızların şarkılarını seslendirmiştir.



Kariyeri

Profesyonel müzik hayatının ilk donemlerinde Rock'n Roll tarzı çalışmalaryla bilinen Cem Karaca 1963 senesine doğru “Dinamitler" adı altında arkadaşları ile kurduğu grupla sahne almaya başladı. Aynı sene “Dinamilter" grubunun dağılmasının ardından “Bekledikleriniz" ile geri döndü Cem Karaca. Bir iki ay süren “Bekledikleriniz" grubunu Gokçen Kaynatan'ın grubu izledi. Gökçen Kaynatan'ın grubuyla müzik hayatını sürdüren Cem Karaca, gruptan ayrıldıktan sonra bir süre tiyatro ile ilgilendi. Müzikten kopmak istemeyen Cem Karaca 1964 yılında “Cem Karaca – Jaguarlar" grubunu kurdu. 1967 – 1969 yılları arasında Apaslar grubu, Hürriyet gazetesinin düzenlediği altın mikrofon yarışmasında ikinci olarak büyük bir başarıya imza attı. Apsalar'ı Kardaşlar grubu izledi. Kardaşlar Dadaloğlu çalışmasıyla büyük başarı elde etti. Kardaşlar grubundan ayrılan Karaca, Moğollar grubu ile çalışmalarını sürdürdü. Moğollar grubunun dağılması Cem Karaca'nın Dervişan grubunu kurmasına yol açtı.


Grup politik – rock ve progressive rock çalışmalarıyla biliniyordu ve Cem Karaca tam anlamıyla ilk studyo albümü; “Yoksulluk Kader Olamaz"ı Dervişan ile çıkardı. Edirdahan grubunun çalışmaları ardından Almanya'ya gidip 1987 yılına kadar sürgün hayatı yaşamak zorunda kaldı. Gurbet acısı Cem Karaca'nın bu donemdeki en iyi albümünü Almanca dilinde çıkarmasına yol açtı. Yurda geri döndükten sonra 1990 ve 1992 yıllarında Yiyin Efendiler ve Nerede Kalmıştık albümleriyle müzik hayatını sürdürdü. 1997 yılında Ağır Roman'ın film müziği “ResimdekiGozyaşları" Cem Karaca'yı yeniden popüler yaptı. 1999 yılında bindik bir alamete…" albümünü çıkaran Cem Karaca, Kahpe Bizans filmi için 3 parça kaydedip filmde de küçük bir rol aldı. 2000'li yıllarda şiir çalışmaları ve Barış Manço'nun grubu Kurtalan Ekspres ile sahne aldı.


Ölümü
8 Şubat 2004 sabahında, solunum ve kalpyetmezliğine bağlı olarak ağır bir kalp krizi geçirdi. Uygulanan tüm müdahalelere rağmen kaldırıldığı hastanede 59 yaşında hayatagözlerini yumdu. Hastane tarafından yapılan açıklamada Cem Karaca'nın ölüm sebebi kalp ve solunum durması olarak belirtildi. 9 Şubat 2004'te ikindi vaktinde Üsküdar Seyyit AhmetDeresi Camii'nde kılınan cenaze namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda babası ile aynı mezara defnedildi.

Cem Karaca'nın unutulmayan 10 eseri

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >