Cesaret işi: 'Telefonunu bırak, 100 bin dolar kazan!'

Akıllı telefon bağımlılığı.

● Birçok sosyoloğun 'yeni insan uzvu' olarak nitelendirdiği akıllı telefonlar, günlük hayatın değişmez parçalarından biri konumuna ulaşalı çok oldu.

● İnsan-akıllı telefon ilişkisinin farkına varan ve bu ilişkiden 'mücadele' çıkabileceğinin farkında olan bir şirket, oldukça zorlu bir yarışma başlattı.

● Aralık ayında başlatılan yarışmaya katılan kadın, bir yıl boyunca akıllı telefonundan uzak kalmayı başarırsa 100.000 dolarlık ödülün sahibi olacak. Kadın şimdiden 8 ay akıllı telefonsuz yaşamayı başardı.

Akıllı telefonlar hayatımıza girdi gireli, birçoğumuzun 'alışkanlık' olarak bile görmediği bir hale büründü. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca farklı insan, akıllı telefonları anbean kullanmaya hatta akıllı telefonsuz yaşayamamaya başladı bile. Öyle ki, bu 'bağımlılık' tıp literatürüne dahi girerek özel bir isme de sahip oldu. Nomofobi olarak isimlendirilen 'akıllı telefon bağımlılığı' çok sayıda farklı etmenle tetiklenebiliyor, etkisi artabiliyor.

Akıllı telefon bağımlılığı, günden güne derinleşerek 'nomofobi' ismiyle tıp literatürüne dahi girdi.
Akıllı telefon bağımlılığı, günden güne derinleşerek 'nomofobi' ismiyle tıp literatürüne dahi girdi.

İnsanların yaşadığı mutluluk ve mutsuzlukları değerlendirme, ifade etme yöntemlerinden birine dönüşen akıllı telefon alışkanlıkları; doğadan uzaklaşma, stres gibi faktörlerle de güç kazanabiliyor. Cep telefonlarını elimizden düşürmediğimiz anlarda kaçan zamanın 'önemsiz' hale gelmesi de ulaşılan noktayı net biçimde ortaya koyuyor denebilir.

İnsanların sahip olduğu bu bağımlılığı tespit eden, hemen her şeyin dijitalleştiğinin farkında olan bir şirket de oldukça enteresan bir yarışma başlattı. Ünlü kola üreticisi Coca-Cola'nın alt şirketi olarak faaliyet gösteren Vitaminwater, 2018 yılı Aralık ayında başlattığı yarışmayla dikkati çekici bir farkındalığa da imza attı. Yarışma, bir yıl boyunca akıllı telefon kullanmayan bir yarışmacıya 100.000 dolar hediye etmeyi vadediyor.

Vitaminwater, Coca-Cola'nın alt markası olarak faaliyet gösteriyor.
Vitaminwater, Coca-Cola'nın alt markası olarak faaliyet gösteriyor.

Yarışmacı nasıl belirlendi?

Yarışmaya seçilen isim, oldukça fazla insanın yaptığı başvuru arasından en öne çıkanı olmalıydı. Instagram ve Twitter üzerinden yapılan 100.000’den fazla başvuruyu değerlendiren şirket, başvuranların yarışmaya nasıl bir anlam verdiklerine göre seçim yaptı.

Elena Mugdan.
Elena Mugdan.

Şirketin seçtiği isim Elana Mugdan oldu. Otuz yaşındaki Elana Mugdan yarışmaya televizyonlarda gördüğümüz satıcılar gibi bir video çekerek başvurdu. Vitaminwater’ın marka menajeri olarak çalışan Natalia Suarez, başvuruyu yapan Mugdan hakkında ‘Orijinalliği ve farklı bakış açısı sayesinde yarışmamıza katılmak için ön plana çıktı.’ sözlerini kullandı. Elena’nın başvuru videosunu paylaştığı tweet'ten izlemek mümkün:

'Yalnızca iki ay kaldı!'

Elana Mugdan, elinde bulunan iPhone 5S'i Vitaminwater tarafından temin edilen kapaklı, eski model bir telefonla değiştiriyor. Değişimin ardından Aralık 2019'a kadar hiçbir tablet ve bilgisayarı kullanmayacağına, hatta arkadaşlarının ya da herhangi birinin cihazlarına da el sürmeyeceğini açıklayan Mugdan, zorlu sürecin bitimine 2 ay kala 100.000 dolara fazlasıyla yaklaşmış durumda.

Mugdan, ödül sonrası 5S'ini değiştirir mi, zaman gösterecek.
Mugdan, ödül sonrası 5S'ini değiştirir mi, zaman gösterecek.

Elana Mugdan yarışmaya gireli neredeyse sekiz ay oldu ve hala telefonu eline almış değil. Kendisinin yaptığı açıklama ‘Akıllı telefonlardan uzaklaşmak özgürleştirici bir deneyim oldu. Gözlerimi açmamı sağladı ve sağlığıma zarar veren birkaç alışkanlığımı da fark etmemi sağladı.’ şeklinde oldu. Mugdan'ın çıktığı yolun son adımlarında vazgeçmesi ihtimali düşük olsa da ortalama 60 gün daha dişini sıkması halinde 100.000 dolarlık büyük ödüle sahip olması işten bile değil. Mugdan ödülü kazanırsa iPhone 5S'ini değiştirerek daha yeni bir akıllı telefona geçiş yapabilir. Yarışmacının, bir yıllık zorlu mücadelenin ardından daha iyi bir akıllı telefonu hak ettiği neredeyse kesin.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >