Çevre Bakanlığı duyurdu: Tüm binalarda zorunlu olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tüm binalarda zorunlu olacak değişikleri duyurdu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tüm binalarda zorunlu olacak değişikleri duyurdu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda tüm binalarda geçerli olacak değişiklikler açıklandı. İklim dostu yeşil binaların yapımına öncelik verilmesi kapsamında musluk debilerinin sınırlanacağı ve sıcak su re-sirkülasyon pompası kullanımının zorunlu olacağı belirtildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 5-6 Şubat'ta Antalya'da düzenlenen "Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye" temalı istişare toplantısının sonuç bildirgesinde yer alan "İklim dostu yeşil binaların yapımına öncelik verilmesi ve bu kapsamda teşviklerin artırılması" başlıklı madde kapsamında yapılacakları duyurdu.

Su tasarrufu sağlanacak

Bu kapsamdaki en önemli düzenlemelerden birini Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünce hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklik oluşturuyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, düzenlemede özellikle su tasarrufuna ilişkin alınacak tedbirler dikkati çekiyor. Düzenlemeyle binalarda suyun daha tasarruflu tüketilmesi amacıyla, sıhhi tesisat projelerinde lavabo musluk debileri dakikada 6 litre, duşlarda ise dakikada 8 litre ile sınırlandırılacak. Kullanılacak armatürlerin de buna uygun olarak mahal listesinde yer alması sağlanacak.

Zorunluluk getirilecek

Merkezi sıcak su sistemli binalarda sıcak su re-sirkülasyon pompası zorunluluğu getirilecek. Böylece musluklarda daima sıcak suyun hazır olması sağlanarak tasarruf elde edilecek.

Yağmur suyu kullanımı zorunlu olacak

Bakanlık, peyzaj projelerinde parsel bahçelerinin düzenlenmesinde de su tasarrufunu dikkate alacak.

Bu kapsamda bahçe düzenlemelerinde bitki seçimi, iklime uygun olarak yapılacak. Sulamada ise damla sulama yöntemi kullanılacak. Öncelikle yağmur suyu depolama sistemindeki suyun kullanılması zorunlu olacak.

İç mekan projesi zorunluluğu olacak

Yapılacak düzenleme ile iç mekan tasarımına dair "iç mekan projesi" zorunluluğu getirilecek.

Buna göre, havaalanı, 300 yataktan büyük hastane, 20 bin metrekareden büyük alışveriş merkezi binaları için mimar veya iç mimarlar tarafından iç mekan projesi yapılması gerekecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >