Çevre ve Şehircilik Bakanı açıkladı: 9 bin 959 metreküp müsilaj temizlendi

Arşiv
Arşiv

Marmara Denizi'nde kirliliğe yol açan deniz salyası olarak bilinen müsilajı temizleme çalışmaları devam ediyor.Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 'Marmara Denizi Eylem Planı' kapsamında başlattığı temizleme çalışmalarında şimdiye kadar 9 bin 959 metreküp müsilaj bertaraf edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Marmara Denizi'ndeki müsilaj seferberliğimizde 1 Temmuz itibarıyla 565 bölgede çalışmalarımızı sürdürdük" dedi.

Kurum, Müsilaj temizleme seferberliğimizin 24'üncü gününde topladığımız 565 metreküp müsilaj ile toplamda 9 bin 959 metreküp müsilajı bertaraf ettik" bilgisini paylaştı.

Hangi ilden ne kadar toplandı?

İllere göre toplanan müsilaj miktarlarını Twitter hesabından paylaşan Kurum, şu ifadelere yer verdi:

"1 Temmuz itibarıyla illerimizde; İstanbul'da 5 bin 421 metreküp, Kocaeli'de 476 metreküp, Bursa'da 166 metreküp, Tekirdağ'da 154 metreküp, Balıkesir'de 811 metreküp, Çanakkale'de 911 metreküp, Yalova'da 2 bin 20 metreküp müsilajı Marmara Denizi'mizden toplayıp düzenli depolama sahalarına gönderdik.

8 bin 118 denetim

Müsilaj seferberliğimizde, denetimlerimize de hız kesmeden devam ettik. 8 bin 118 denetimi tamamladık. Mevzuata aykırı davranan işletmelere 16 milyon 36 bin TL idari para cezası uyguladık. 2 bin 180 atık su numunesi inceledik. Marmara'mız için sahadayız."

  • Müsilaj nedir?
  • Sosyal Medya: Marmara Denizi'ndeki 'deniz salyası' nedir, neden oldu?

  • Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki müsilaj özellikle balıkçıların kabusu olur. Balıkçı ağlarına yapışan müsilaj avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.
  • Müsilaj neden olur?
  • Deniz suyu sıcaklığının yükselmesi ve denizlerin durgunlaşması (dalga olmaması) deniz salyasına neden oluyor. Ayrıca çevre kirliliğinin denizlere yansıması, denizlerdeki kirliliğin ve atıkların çoğalması deniz salyasının oluşmasına neden olan Fitoplanktonların da hızla çoğalmasına neden oluyor. Marmara Denizi'ndeki bu korkutucu görüntünün sebebi olan müsilajda denizin durgunluğu ve deniz suyu sıcaklığı kadar denizlerin kirliliğinin de payı var. Deniz salyasının temizlenebilmesi için rüzgarın şart olduğu uzmanlar tarafından ilk söylenenler arasında.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >