Cezeri 'Hava Taksi' olarak kullanılabilir

Hava Taksi-Arşiv
Hava Taksi-Arşiv

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar'ın İlk milli uçan arabamız olacak "CEZERİ"nin prototipini hazırladıklarını açıklamasının ardından önemli detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Cezeri'nin nerelerde kullanılacağı ve motorlarına ilişkin detayları Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz ile konuştuk. Detaylar haberimizde...

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz GZT.com editörü Şifa Kaymak'a Uçan Araba 'Cezire' hakkında önemli detayları paylaştı.

Baykar Teknik Müdürü (CTO) ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından Türkiye'nin ilk milli uçan araba projesi "CEZERİ"ye ilişkin paylaşımda bulunmuştu. Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz CEZERİ motorlarının Akıncı motorlarıyla benzerliği olmadığını vurgulayarak açıklamalarda bulundu.

"Hava taksi görevi üstlenecek"

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz 'Cezeri'ye ilişkin ayrıntıları paylaşarak "Hava taksi görevleriyle planlanacak. Cezeri kendi motorları Bayraktar'ın paylaşmış olduğu bir kafesin içinde görünen motor olacak.Dış koruması olmayan basit motor kullanılacak. Akıncı motorlarıyla ilişkisi yok Cezeri'nin büyük motorları olmayacak.Bir motor ve pervaneleri olacak Air Taksi'lerin benzeri olacak" dedi.

Öte yandan Oğuz, "Selçuk Bayraktar tarafından yayınlanan fotoğrafta, Baykar Makina’nın, AKINCI TIHA için, Ukrayna'nın Motor Sich firmasina ait, 450-630 shp arası güç üreten AI-450C ailesine ait turboprop motorları test ettiği görülüyor. Firma, yine turboprop, daha büyük motorlar da test edecek." dedi.

CEZERİ özellikleri nelerdir?

-Türkiye'nin ilk Milli Uçan Otomobil Projesi

-İstanbul'da 17-23 Eylül'de yapılacak Teknofest'te

- Sergilenecek ilk uçuş da Teknofest'te yapılacak

  • Cezeri kimdir?
  • Evrensel bilim tarihinin görkemli dehalarından biri olarak görülen Cezeri, 13. yüzyılda yaşamış bir mühendistir. Bugün hala mühendislik fakültelerinde öğretileri anlatılan Cezeri, elliden fazla makinenin teknolojik tasarımlarını yapmış, üretmiş ve çalıştırmıştır. Sibernetiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı kabul edilen Ebû’l İz El Cezeri'nin Leonardo da Vinci'ye ilham kaynağı olduğu düşünülür.

Yerli Uçan araba Cezeri'nin parçaları
Yerli Uçan araba Cezeri'nin parçaları

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >