Çift doz aşı yaptıranlar neden COVID-19'dan hayatını kaybediyor?

Arşiv
Arşiv

ABD Eski Genelkurmay Başkanı ve Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın COVID-19’dan hayatını kaybetmesi akıllara aşıları tam olmasına rağmen neden koronavirüsten öldüğü sorusunu getirdi. Uzmanlara göre Powell’ın ölümü nispeten nadir olsa da orantısız şekilde yaşlıları etkileyen ciddi bir olgunun işaretçisi.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın aşıları tam olmasına rağmen hayatını kaybetmesi akıllara uzun süredir tartışılan soruyu tekrar gündeme getirdi. İnsanlar aşılı olmalarına rağmen neden COVID-19'dan hayatını kaybediyor?

'İstisna enfeksiyon' nedeniyle ölümler görülebiliyor

'İstisna enfeksiyonlar', tam olarak aşılanmış olmalarına rağmen virüse yakalanan 176 milyon Amerikalının sadece yüzde 0.008’inde görüldü.

Ancak AARP’ye göre, yeni enfeksiyonlarla hastaneye kaldırılanların yüzde 70’i 65 yaşın üzerinde. ARP’nin bildirdiğine göre, etkilenen yaşlı hastalar ABD’deki tüm istisna enfeksiyon kaynaklı ölümlerin yüzde 87’sini oluşturuyor.

Ajans verdiği bir demeçte konuyu, “Pandemi boyunca yaşlı yetişkinlerin gençlere göre Covid komplikasyonlarından muzdarip olma olasılığı daha yüksekti. Uzmanlar, onları daha baştan daha savunmasız kılan aynı nedenlerin, ciddi istisna vakalarına yakalanmalarına sebep olabileceğini söylüyor” sözleriyle açıkladı.

84 yaşındaki Powell, multipl miyelom kan kanseri ve Parkinson hastalığı da dahil olmak üzere diğer ciddi rahatsızlıklarla mücadele ettiği için istisna bir enfeksiyona karşı daha savunmasız olanlar arasındaydı.

"Aşı veya tedavi yüzde 100 korumaz"

Uzmanlar COVID-19 aşılarının yüzde 100 korumayacağını en başından belirtiyor. Hiçbir aşı ve muhtemelen neredeyse hiçbir tıbbi tedavi yüzde 100 etkili değildir. Bu, aşının işe yaramadığı veya almamanız gerektiği anlamına gelmez.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >