Çin krizinin Houston Rockets’a faturası ağır oldu

Arşiv
Arşiv

● Houston Rockets ile Çin arasındaki gerilim Houston Rockets takımının Genel Menajeri (GM) Daryl Morey'in Twitter'dan paylaştığı, "Özgürlük için mücadele, Hong Kong'a destek" ifadeleriyle başladı.

● Çin'de büyük tepki çeken tweetin ardından Çin Basketbol Ligi, Houston Rockets ile bağlarını askıya aldı, bazı televizyon kanalları, Houston Rockets'ın maçlarını yayımlamayacağını duyurdu, bazı şirketler ise sponsorluklarını geri çekti.

● NBA yönetimi, Morey'nin açıklamalarından üzüntü duyduklarını ifade eden bir açıklama yayınlarken, Daryl Morey de söz konusu paylaşımını silerek özür diledi.

NBA takımlarından Houston Rockets'ın genel müdürünün paylaştığı tweet Çin'i çok kızdırdı.

Houston Rockets takımının Genel Menajeri (GM) Daryl Morey, gördüğü Çin'den gelen sert tepki üzerine sildiği Tweetinde "Özgürlük için mücadele, Hong Kong'a destek" ifadesini kullanmıştı.

Houston Rockets takımının Genel Menajeri Daryl Morey
Houston Rockets takımının Genel Menajeri Daryl Morey

Houston Rockets Genel Menejeri Daryl Morey, Çin’in baskılarının ardından bir de özür mesajı yayınladı. Morey, Çinli hayranlarının ve sponsorlarının sağladığı önemli desteği her zaman takdir ettiğini vurguladı açıklamasında şunları kaydetti:

  • “Tweetimde, Rockets hayranları ve Çin’deki arkadaşlarım için herhangi bir suçlamaya yol açma niyetinde değildim. Sadece bir yorumlamaya dayanarak, karmaşık bir olayla ilgili bir düşünceyi dile getiriyordum. Diğer bakış açılarını duymak ve düşünmek için bu tweetten beri çok fırsatım oldu.
  • Çinli hayranlarımız ve sponsorlarımızın sağladığı önemli desteği her zaman takdir ettim ve umarım üzülenler, niyetimin kendilerini suçlamak veya yanlış anlamak olmadığını anlayacaklardır. Tweetler benimdir ve hiçbir şekilde Rockets’ı veya NBA’i temsil etmemektedir.”

"Tweet Rockets'in ve NBA'in değerlerini temsil etmiyor"

NBA İletişim'den 'Rockets GM'ye ait tweetin Çin'de pek çok NBA severi derinden kırdığının farkında oldukları, kişisel tweetin Rockets ya da NBA'in değerlerini temsil etmediği, bu değerlerin bireylerin kendilerini eğitmesi ve kendileri için önemli konularda görüşlerini paylaşmalarını desteklediğine' dair açıklama geldi.

NBA Komiseri Adam Silver, Hong Kong'a verilen desteği 'ifade özgürlüğüyle' savundu

NBA Komiseri Adam Silver, NBA'in ligde oyuncuların, çalışanların, yöneticilerin, takım sahiplerinin konuşmalarıyla ilgili düzenlemelere gitmek ve dünya çapında insanlar arasındaki görüş ayrılıklarıyla ilgili hakemlik yapmak gibi bir işi olmadığını belirtti.

Houston GM'sinin ifade özgürlüğünü savunan NBA Komiseri, "Amerika ve Çin'dekiler dahil dünya çapında insanların farklı konularda farklı bakış açılarında olması kaçınılmaz. Bu görüş ayrılıklarıyla ilgili hakemlik yapmak, NBA'in rolleri arasında yer almıyor" dedi.

Houston Rockets'e 25 milyon dolar fatura çıkabilir

The New York Times’tan Marc Stein’in haberine göre, Çin ile NBA arasındaki kriz nedeniyle Houston Rockets yaklaşık 25 milyon dolarlık sponsorluk gelirinden mahrum kalabilir.

Haberde Çinli spor ayakkabı markalarıyla sponsorluk anlaşmaları imzalayan NBA oyuncularının da yaşanan krizden etkilenebileceğine dikkat çekildi.

Habere göre Atna, Peak ve Li-Ning’le olan anlaşmalardan birçok oyuncu şu anda 2 ila 10 milyon dolar arasında gelir elde ediyor.

Çin'de Houston Rockets ürünleri kaldırılıyor

Pekin ve Şangay'daki beş Nike mağazasındaki menajerler de Reuters'e Perşembe günü yapılan ziyaretler sırasında son günlerde yönetimden gelen tüm Rockets mallarının kaldırılması gerektiğine dair bir not aracılığıyla bilgilendirildiklerini söyledi.

Çin'deki lig ticaretinin 4 milyar doların üzerinde değerde olduğu söylenen NBA için bu oran yüksek. Dünyanın en kalabalık ülkesi, diğer bölgeler yavaşladığından, Nike'nin en büyük gelir kaynağını oluşturuyor.

Çin'in güneybatısındaki hareketli bir şehir olan Chengdu'da üç Nike mağazası da Rockets ürünlerini çıkardı. Şangay'ın finans bölgesi Lujiazui'nin büyük bir alışveriş merkezi olan Super Brand Mall'daki uzman bir NBA mağazası, Rockets ile ilgili tüm malları da kaldırdı.

Başlıca Çin e-ticaret platformları Alibaba ( BABA.N ) ve JD.com ( JD.O ), Houston Rockets ürünlerini mobil uygulamalar dahil olmak üzere satış platformlarından çıkardı.

Alibaba da tartışmalara dahil oldu

Alibaba ve JD.com'da da NBA logolu spor ayakkabıları da satıştan kalktı. Bunlar arasında Nike ve Carlyle destekli ( CG.O ) Supreme gibi markalarla pazarlanan işbirliği spor ayakkabıları yer alıyor .

Yorum yapmaktan kaçınan Alibaba, yerel basında Morey'nin yorumlarının Çin halkının duygularını ciddi şekilde incittiğini ve müzakere için yer olmadığını söyledi.

Ayrıca yorum yapmayan JD.com, yerel basına verdiği demeçte, firmanın Morey'in sözlerini derinden kızdırdığını ve şiddetle kınadığını söyledi.

James Harden da özür diledi: Çin'i seviyoruz

Houston Rockets’ın yıldızı James Harden, Daryl Morey’nin Hong Kong’un bağımsızlığı hakkında attığı tartışmalı bir tweet yüzünden Çin’deki NBA severlerden özür diledi.

Konuşmayı yaparken Russell Westbrook’un hemen yanında yer alan Harden, “Özür diliyoruz. Bildiğiniz üzere Çin’i seviyoruz. Orada oynamaktan keyif alıyoruz. İkimiz de yılda bir-iki kez oraya gidiyoruz ve orada çok büyük bir sevgiyle karşılaşıyoruz.” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >