Çin ve ABD'yi karşı karşıya getiren Tayvan'ın önemi ne?

Tayvan
Tayvan

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan'a resmi ziyarette bulundu. Bu hamleyle çeyrek asır sonra ilk kez ABD'li üst düzey bir yetkili, Tayvan'a gitmiş oldu. ABD'den 25 yıl sonra gelen Tayvan hamlesi Pasifik'te savaş çanlarının çalmasına neden oldu. Peki iki ülkeyi savaşa sürükleyebilecek kadar Tayvan'ı önemli kılan ne? İşte detaylar...

Pasifik'te Çin ile ABD'yi karşı karşıya getirerek adeta savaş çanlarının çalmasına neden olan Tayvan'ı bu kadar önemli kılan nedenlerin en başında ekonomi geliyor. Yüksek sanayileşme, kentleşme ve eğitim düzeyiyle dünyanın en gelişmiş bölgelerinden biri konumunda olan Tayvan, gelirinin yüzde 70'ini ihracattan sağlıyor. Küresel anlamda mikroçiplerin 3'te 2'sinden fazlasını üreten Tayvan'ın dünya ekonomisi açısından hayati bir işlevi bulunuyor.

"ABD'nin 23 milyon Tayvanlı ile dayanışması her zamankinden daha önemli"

Pelosi, Tayvan'a indikten sonra yaptığı açıklamada, söz konusu ziyaretin ABD'nin Tayvan'ın demokrasisini destekleme konusundaki sarsılmaz taahhüdünü onurlandırdığını ifade ederek, "Tayvan liderliğiyle görüşmelerimiz, ortağımıza desteğimizi yeniden teyit etmeye, özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesini ilerletmek de dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı geliştirmeye odaklanacak. Dünya otokrasi ve demokrasi arasında bir seçimle karşı karşıya olduğundan, ABD'nin 23 milyon Tayvanlı ile dayanışması bugün her zamankinden daha önemli" dedi.

"Ateşle oynayan kendini yakar"

Çin ise Pelosi'nin Tayvan ziyaretine sert tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar" denildi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu ise 4-7 Ağustos tarihleri arasında Tayvan'ı çevreleyen altı bölgede tatbikat ve eğitim faaliyetleri yapacağını açıkladı. Tatbikatların 7 Ağustos'ta Pekin saati ile 12.00'de sona ereceği ifade edilerek, tatbikatlarda gerçek mermi kullanılacağı aktarıldı. Güvenlik nedeniyle, tatbikatların yapılacağı bölgelere gemi ve uçakların girmesinin yasaklandığı belirtildi.

Tayvan neden önemli?

  • Peki Çin ile ABD'yi kafaya kafaya getiren Tayvan'ı önemli kılan ne? ABD neden Tayvan için Çin ile zıtlaştı? Tayvan, Çin ile yaşadığı egemenlik ihtilafı ve bunun ABD ile ilişkilerinde yarattığı gerilimler nedeniyle son yıllarda uluslararası gündeme adı sıkça anılan bir aktör.

Tayvan'ın en önemli özelliklerinden biri ise ekonomik gücü. Gayrisafi millî hasılanın 841 milyar dolar olduğu Tayvan, teknolojik ürünlerde inanılmaz bir üretim kapasitesine sahip. 23 milyon nüfussa sahip olan Tayvan, gelirinin yüzde 70'ini ihracattan sağlıyor.

Dünya ekonomisi için çok önemli

Tayvan ihracatının %38.5'i elektronik parça, %34.8'i mikroçip, %13'ü iletişim cihazları, %8'i ise metaller karşılıyor. Dünya genelinde mikroçiplerin 3'te 2'sinden fazlasını üreten Tayvan, dünya ekonomisi açısından hayati işlev üstleniyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >