Çin yeniden kısmı karantinaya dönüyor: Sıfır vaka stratejisi

Çin kısmi kapanmaya gidiyor
Çin kısmi kapanmaya gidiyor

Çin yetkilileri yaşanan son gelişmelerle birlikte Tiencın şehrinde görülen Omicron varyantı nedeniyle kısmi karantina tedbirleri uygulanmasına geçme kararı aldı. Süreçte "sıfır vaka" stratejisini uygulamaya hazırlanan yetkililer karantina, seyahat kısıtlamaları ve toplu testler gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri vurguluyor.

Tiencın Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden (CDC) yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 75 bin 680 kişi karantinaya alındığı Cinnan merkez ilçesinde kişilerin evlerini, salgın önleme bölgelerinde ise mahallelerini terk etmemeleri istendi.

CDC Yardımcı Direktörü Cang Ying, dün yaptığı açıklamada, alınan numunelerde, Kovid-19'un "BA.1 mutasyonu" olarak da bilinen Omicron varyantına rastlandığını belirtti.
Ayrıca yakın temastaki kişilerde yapılan testlerde 18 vaka daha tespit edildiğini açıkladı.

Cang, varyantın daha önceden topluluk içinde yayılmaya başladığını tahmin ettiklerini belirtti.

Yerel basındaki haberlere göre, enfeksiyon tespit edilen 18 kişinin 15'inin aynı okula ve etüt merkezine devam ettiği tespit edildi.

Böylece Çin'de ilk yurt içi kaynaklı yayılmanın tespit edildiği belirtildi. Çin'de daha önce yurt dışı kaynaklı Omicron vakaları tespit edilmiş ve Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde topluluk içi yayılmaya rastlanmıştı.

Toplu test uygulamaları başladı

Dün saat 07.00'den itibaren toplu testler uygulanmaya başlandı. Vatandaşların sağlık barkodlarındaki "yeşil" kodu negatif test sonucu çıkana kadar "turuncuya" çevrildi. "Yeşil" kodun olmaması durumunda vatandaşların metroya, kamu binalarına, alışveriş merkezlerine ve bazı restoran ve süpermarketlere erişimi kısıtlandı.

Ayrıca vakaların görüldüğü Jinnan ve Nankai çevresindeki metro istasyonları geçici olarak hizmete kapatıldı.

Kişilerin orunlu olmadıkça kenti terk etmemeleri istendi. Şehirden ayrılmak zorunda olanlara son 48 saatte yapılmış geçerli negatif test sonucu, yeşil sağlık kodu veya onay belgesini göstermeleri şartı getirildi.

Başkent için alarm çalıyor

Pekin'e yaklaşık 100 kilometre mesafede bulunan Tiencin'de görülen vakalar, başkent yönetimini de harekete geçirdi. Şubatta 2022 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan başkentin vakalar ile mücadele halinde olduğu belirtildi.

Pekin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, kent sakinlerine Tiencin'i ziyaret etmemeleri gerektiğini bildirdi. Ayrıca Tiencin'de yaşayanların da Pekin'e gelmemelerini istedi. İki kent arasında giriş ve çıkışlarda kontrol tedbirleri artırıldı.

Beş büyük şehirden biri: Tiencin

Çin'in eyalet seviyesinde 5 büyük şehrinden biri olan Tiencin'deki vakaların artması kentin topyekun karantina altına alınmasına yol açabileceği konuşuluyor.

Şaanşi eyaletinin merkezi olan 13 milyon nüfuslu Şian şehri, yerel kaynaklı vakalar nedeniyle 23 Aralık'tan bu yana karantina altında bulunuyor.

Çin bu süreçte "sıfır vaka" stratejisini uyguluyor. Bu strateji; karantina, seyahat kısıtlamaları ve toplu testler gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerekli kılıyor. Tedbirlerin hayatın olağan akışına müdahalesi ve yarattığı maliyetler konusunda tartışmalar yaratıyor.

Son bir günde 157 vaka

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında 24 saatte, 97'si yurt içi kaynaklı 157 yeni Kovid-19 vakası tespit edildiği bildirildi.

Yurt içi kaynaklı vakaların 60'ı Hınan eyaletinde görüldüğü ve eyalet merkezi Cıongcou şehrinde 24, Şuçang'da 21 ve Anyang'da 15 yerel vaka tespit edildiği açıklandı.

Ayrıca Şaanşi eyaletindeki Şian'da 15, Guangdong eyaletindeki Şıncın'da 1 ve Tiencin şehrinde de 21 yerel kaynaklı vaka görüldüğü belirtildi.

Son 24 saatte yurt dışı kaynaklı 60 vaka kaydeden yetkililer, virüse bağlı can kaybının yaşanmadığını açıkladılar.

Salgında ilk vakaların ortaya çıktığı Çin ana karasında bugüne dek 103 bin 776 vaka tespit edildi. Hastalardan 4 bin 636 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 404 kişinin ise tedavisi sürüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >