Çin'de 'gizemli virüs' alarmı: İnsandan insana bulaşıyor

Çin'deki virüs hızla yayılıyor
Çin'deki virüs hızla yayılıyor

Çin’de sadece birkaç hafta içerisinde yüzlerce kişiyi etkileyen ve en az altı kişinin ölümüne yol açan virüsün, insandan insana bulaşabildiği açıklandı. Çinli yetkililer, Wuhan kentinde başlayıp ülkenin büyük kentlerine yayılan salgını kontrol altına almaya çalışıyor.

Salgın hastalıkla boğuşan Çin'den korkutan açıklama geldi. Bu ay sonunda kutlanacak 'Çin yeni yılı' dolayısıyla milyonlarca kişinin seyahat edeceği ülkede son birkaç haftada artan salgınının insandan insana bulaşabildiği açıklandı. Daha önce bu virüsün sadece hayvanlardan insana bulaştığını açıklayan yetkililer birkaç haftada 6 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Milyonlarca kişi seyahat edecek

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Guangdong kentinde iki kişinin virüsü başka hastalardan kaptığını duyurdu. Daha önce virüsün sadece hayvandan insana bulaştığı sanılıyordu. Hastalık ilk olarak geçen yıl Aralık ayında, 11 milyon kişinin yaşadığı Wuhan kentinde ortaya çıkmıştı.

Dünya teyakkuzda

  • Ocak ayının sonunda Çin yeni yılını kutlayacak ülke vatandaşları hem ülke içinde hem de uluslararası seyahatler gerçekleştirecek. Çinlilerin yoğun olarak gideceği ABD, Japonya, Tayland, Singapur ve Güney Kore’de önlemler alındı.

Yolcular karantinaya alınacak

Singapur, zatürre hastası olan ve seyahatlerinden 14 gün önceye kadar Wuhan’a gitmiş olan yolcuların karantinaya alınacağını duyurdu. ABD, Japonya, Tayland, Singapur ve Güney Kore’de de havaalanlarında özel birimler oluşturuldu. Bu birimler Wuhan’dan gelen yolcuları ayrıca inceleyecek.


Koronavirüs nedir? Belirtileri neler?

  • Koronavirüsler, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir grup virüs.
  • Daha önceki koronavirüs örneklerinin ortak belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkıyor.
  • Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulguları da tabloya eşlik ediyor. Birçok hastada zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar gelişiyor.

Geçen yıl Türkiye'ye 403 bin Çinli geldi

Türkiye ile Çin, 1993 yılında kültürel ortaklık anlaşması imzalamıştı. Spor, eğitim ve haberleşme konusunda ortaklıkların yapıldığı bu anlaşma son yıllarda ticaretin de gelişmesiyle yoğunlaştı. Çok sayıda Türk iş insanı Çin’e giderken aynı şekilde Çin’den de çok sayıda insan Türkiye’yi ziyaret etti.

Resmi rakamlara göre 2019’un ilk 11 ayında Türkiye’ye toplam 403.000 Çinli turist geldi. Öyle ki 2018’de Çin’de “Türkiye yılı” ilan edilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü'nden uyarı

Dünya Sağlık Örgütü, canlı hayvanlarla “korunmasız/açık” temastan sakınılmasını, etlerin ve yumurtaların iyice pişirilmesini ve soğuk algınlığı ya da nezle türü belirtiler gösteren insanlarla yakın temastan kaçınılmasını tavsiye ediyor.

Solunumla ilgili semptomlar, ateş, öksürük, nefes darlığı ve güç nefes alma enfeksiyon belirtilerinden bazıları olarak dikkat çekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >