Çin'den alışverişe uzman yorumu: Siparişleri iptal edin

Uzmanlar, Çin'den sipariş veren tüketicileri uyarıyor.
Uzmanlar, Çin'den sipariş veren tüketicileri uyarıyor.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 80'e yükseldi.

16 ülkede rastlanan virüs uluslararası tehlikeli boyutlara ulaşmışken, uzmanlar ucuzluğuyla dikkati çeken Çin pazarından alışveriş yapılmaması konusunda uyarıyor.

GZT'nin ulaştığı Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, oldukça tehlikeli boyutlara ulaşan virüsün Türkiye'ye girmesinin engellenmesi adına tüketicilerin verdikleri siparişleri iptal etmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de internet üzerinden verilen siparişlerde tüketicilerin cayma hakkının olduğuna değinen Ağaoğlu, siparişini iptal etmek isteyenlerin bankalarıyla iletişime geçmesinin önemine işaret etti.

Çin'in Vuhan kentinde görülen ve uluslararası tedirginlik oluşturan virüsün enfekte ettiği kişi sayısı 2 bin 744 olarak açıklandı. Bu kişilerden 80'inin hayatını kaybetmesi korunma yöntemlerinin önemini gösterdi.

Çeşitli alışveriş siteleri yardımıyla Çin'den sipariş vermek oldukça basit bir işlem. Çin'den verilecek bir siparişle virüsün Türkiye'ye taşınması mümkün.

Konuya ilişkin ulaştığımız Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin Çin pazarındaki ürünleri internet üzerinden sipariş ederek alışveriş yaptıklarına dikkati çekti.

Virüsten korunmaya çalışan Çinliler böyle görüntülendi.
Virüsten korunmaya çalışan Çinliler böyle görüntülendi.

"Çin'den verilen siparişlerden vazgeçilmeli"

"Tüketicilerin bu alışkanlıklarını terk etmelerinde yarar var" diyen Ağaoğlu, söz konusu korona virüsünün oldukça tehlikeli boyutlara ulaştığının altını çizdi.

"Bu virüsün Türkiye'ye girmesini önlemek açısından tüketiciler Çin'den verdikleri siparişlerinden vazgeçmelidirler." diyen Ağaoğlu şöyle konuştu:

  • "Bilindiği üzere Çin malı ürünlerin kalite sorunları da bulunuyor fakat tüketiciler fiyat açısından baktıklarında tercih edebiliyorlar. Bu virüs sayesinde belki de Çin mallarına yönelik talepte ciddi bir azalma olabilir"

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu

Hangi ürünler tercih edilmeli?

Türkiye'nin milli endüstrisi tarafından üretilen ürünlerin tercih edilmesinin önemine işaret eden Ağaoğlu, "Söz konusu virüs sağlık açısından ciddi tehdit oluşturduğundan tüketicilerin Çin mallarına mesafeli durmaları, Çin malı ürünleri sipariş etmemeleri hususunda yarar olduğu düşünüyorum." dedi.

Sadece virüsün çıkış noktası olan Vuhan'dan değil Çin'in herhangi bir bölgesinden sipariş veren tüketicilerin siparişlerini iptal etmesi gerektiğini belirten Ağaoğlu, gönderilen ürünlerin de teslim almaması gerektiğini söyledi.

İptal hakkı var mı?

"Ülkemizdeki yasalara göre internet üzerinden yapılan alışverişlerde; teslimden önce veya teslimden sonra tüketicinin cayma hakkı bulunmaktadır" diye konuşan Aydın Ağaoğlu sözlerini şöyle tamamdı:

"Teslime kadar dilediği anda teslimden sonra ise 14 gün içinde tüketiciler herhangi bir cezai bedel ödemeden siparişlerinden cayabilirler. Bu alışverişi de Türkiye'den yaptıklarına göre tüketiciler kredi kartlarıyla ilgili ödemeleri bankalarına bilgi vererek siparişi iptal ettiklerini söyleyip bedelinin karşı tarafa aktarılmamasını talep edebilirler.

Tüketici kanunun 48. maddesine göre; tüketiciler internet üzerinden yaptıkları alışverişlerde sipariş anından itibaren koşulsuz cayma hakkına sahiptirler. Bu hakkı, ürünün kendilerine tesliminden itibaren 14 gün zarfında da kullanabilirler. Cayma ile ilgili bankalarını bildirmek gerektiğinin özellikle altını çizmemiz gerekir".

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >