Çin’den Skype’a ambargo

Çin'den Skype'a ambargo.
Çin'den Skype'a ambargo.

Çin, internet sansürü konusunda hız kesmiyor. Çin’in alışkanlık haline getirdiği üzere yine bir sosyal mecraya tüm kullanıcılar için engel konuluyor. Apple da Çin hükümetinin bu kararı sonrası geri adım atmak zorunda kaldı.

Çin hükümeti, uygulama mağazalarında yer alan iletişim araçlarını çok ses çıkarmadan kaldırmaya başladı. New York Times’ın haberleştirdiği olayda, Apple Store da dahil olmak üzere, Çin’de bulunan tüm uygulama mağazalarından Skype uygulamasının indirilmesi bir yıldır yasak. Ülke genelinde, izlenmeyen ve işletme hakkı yabancılarda olan iletişim araçları bir bir kayboluyor. Çin’in uyguladığı bu ambargo neticesinde Çin tarafından geliştirilen iletişim uygulamalarının sayısında ciddi bir artış gözleniyor.

Çin bunu hep yapıyor

Bundan önce Çin hükümeti, Çinli vatandaşların çevrimiçi iletişimini gözlemlemeyi ciddi seviyede zorlaştıran uygulamaları kaldırma adımları atmıştı. Hükümet, haziran ayı başında WhatsApp gibi Çin dışındaki geliştiriciler tarafından ortaya çıkarılan hizmetlerin de dışında VPN yazılımı bulunan uygulamaları da engellemişti. Gmail ve Facebook gibi hizmetlere erişim yapılmasının önüne geçen dev internet filtresinin uluslararası alandaki adı “The Great Firewall of China” yani “İnternetin Çin Seddi” olarak geçiyor.

Apple'dan geri adım

Apple, ağustos ayında VPN uygulamalarını tamamen tedavülden kaldırmak suretiyle Çin’deki sansür yasalarına uyum sağladığını kabul etmişti. Apple CEO’su Tim Cook, bu hareketi şirketin ticaret yaptığı her ülkenin kanunlarına uyma politikası olarak isimlendirmişti. Apple’ın attığı bu geri adıma gerekçe olarak şirket ürünlerinin büyük miktarını Çinli fabrikalarda üretiyor olması gösteriliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >