Çıngıraklı yılanların kuyruğunun içerisinde ne var?

Çıngıraklı yılanların kuyruğundan çıkan sesin kaynağı ne?
Çıngıraklı yılanların kuyruğundan çıkan sesin kaynağı ne?

Sürüngenler sınıfının en ilginç canlılarından biri olan çıngıraklı yılanın kuyruğundan çıkan ses ve kuyruğunun içinde ne olduğu en çok merak edilen konulardan biridir.

Çıngıraklı yılanların şu ana kadar tespit edilen 30 türü bulunuyor ve sürüngenler sınıfının en yetenekli avcıları olarak gösteriliyorlar. Isıya duyarlı özel gözleri sayesinde zifiri karanlıkta bile avlarını kolayca yakalayabilme yetisine sahip olan çıngıraklı yılanlar, bir tehdit algıladıklarında ise kuyruklarını sallayarak uyarıda bulunurlar.

Çıngıraklı yılanların kuyruğundan gelen sesin kaynağı ne?
Çıngıraklı yılanların kuyruğunu oluşturan kemiksi yapı keratindir( insan tırnağını oluşturan madde). Çok ince olmasına rağmen oldukça sert bir dokuya sahip katmanları kuyruğunu sallayarak birbirine çarptıran çıngıraklı yılanlar, katmanlar ince yapılı olduğu için top sesine benzer bir ses çıkartıyorlar ve bu sayede düşmanlarından korunabiliyorlar. Bu sesi çıkartabilmek için en az iki katmana ihtiyaç duyan çıngıraklı yılanlar, tek katmanla yumurtadan çıkıyorlar. Yumurtadan çıktıktan birkaç gün sonra ikinci bir katmana sahip olan çıngıraklı yılanlar bu tehditkar sesi çıkartabiliyorlar.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >