Çin’in 2 çocuk uygulaması neden tutmadı?

Çin'deki bir parkta çocuklarıyla oynayan aileler.
Çin'deki bir parkta çocuklarıyla oynayan aileler.

Çin'de yıllar boyunca tartışma konusu olan 'tek çocuk politikası', Ulusal Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu'nun (NHFPC), 1 Ocak 2016'da tek çocuk politikasının resmi olarak kaldırılmasıyla son bulmuştu. Hızla yaşlanan Çin nüfusunun, bu politikayla gençleşmesi amaçlanmıştı. Fakat işler istenildiği gibi işlemedi. Çin'de 2 çocuk politikası tutmadı. Peki neden? İşte detaylar...

Çin’de yaşayan Chen Huijuan, çocuğu doğmadan önce lüks denebilecek bir hayat yaşıyordu. Şuan ise yeni bir elbise almak onu endişeye sürüklüyor.

Çin’in doğusundaki Jiangsu eyaletine bağlı Suzhou'da bölgesinde yaşayan Chen, bir lisede öğretmen olarak çalışıyor. Aylık maaşı ise 730 dolar yani 5 bin yuan. Eşi ise Çin’in en büyük şehri Şangay'daki bir Amerikan şirketinin satış departmanında görev alıyor. Aylık 2 bin 500 dolar yani 16 bin yuan kazanıyor.

Chen Huijuan, bir lisede öğretmenlik yapıyor.
Chen Huijuan, bir lisede öğretmenlik yapıyor.

2 çocuk müsaadesi tutmadı

Çin’in uzun yıllar tek çocuk politikası ve ardından gelen ‘2 çocuk müsaadesi’ Huijuan ailesini pek heyecanlandırmadı. Nedeni ise 2 yaşındaki Xiyan isimli çocuklarının harcamaları için yıllık gelirlerinin en az üçte birini harcamak zorunda kalmaları. ABD’de bu oran aynı koşullarda yıllık kazancın 5’te birine denk geliyor.

Milyonlarca orta sınıf aileyi ilgilendiriyor

Chen'in mali mücadelesi, Çin'deki milyonlarca orta sınıf ailenin karşılaştığı zorlukların bir yansıması. Mali durum, iktidardaki Komünist Partinin ülkenin doğum oranını artırmak için mücadele etmesindeki başarısızlığının en büyük nedeni olarak görünüyor.

Chen Huijuan ve oğlu Xiyan
Chen Huijuan ve oğlu Xiyan
  • Chen Huijuan, hükümetin çalışmalarına rağmen ikinci bir çocuğa sahip olamayacağını söylüyor.

Hükümetten 'politika' gevşetme hamlesi

Üç yıl önce hükümet, çiftleri tek bir çocukla sınırlandırmış ve kırk yıl boyunca uygulanmakta olan tartışmalı ve şiddetle uygulanan tek çocuk politikasını gevşetmişti.

İstenilen olmadı

Çocuk politikasındaki sonuç ise Pekin hükümetinin beklediği gibi olmadı. Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, Çin'in nüfus artışı 2018'de bir önceki yıla göre 2 milyon azalarak 15.23 milyon canlı doğumla yavaşladı.

Huijuan ailesi ikinci çocuğu düşünmüyor.
Huijuan ailesi ikinci çocuğu düşünmüyor.

2017’de yapılan bir araştırmada, ailelerin yüzde 50’sinin ikinci bir çocuğa sahip olmak istememesinin en büyük nedeni ise maddi durum olarak yansıdı.

"Çocuk sahibi olmak çok pahalı"

Chen, “Asla ikinci bir çocuğa sahip olmayı düşünmüyorum. Çünkü çok pahalı” ifadelerini kullanıyor.

2017'de 240 milyondan fazla Çinli 60 yaşın üzerindeydi. Resmi rakamlara göre ise bu rakam nüfusun yüzde 17'sinden fazlası demek.

Rakamın 2050 yılına kadar nüfusun üçte birine yükseleceği tahmin ediliyor. 2030'a gelindiğinde ise ülke nüfusunun küçüleceğine ve Çin'in zenginleşmeden yaşlanacağına dair korkular bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >