Çin'in sır gibi sakladığı denizaltısı ortaya çıktı

Jin 094A model denizaltının birçok askeri saldırı özelliği var ve bu özellikler sır gibi saklanıyor.

'Gizemli kambur nükleer denizaltı' olarak nitelendirilen aracın 12 tane kıtalararası balistik füze taşıdığı ve bu füzelerin her birinin 11 bin kilometre menzilli olduğu söyleniyor.

İngiliz Daily Mail gazetesinin yer verdiği habere göre, nükleer denizaltı en son Hainan Adası'ndaki Yulin yer altı askeri üssü yakınlarında gözlemlendi. Yeni bir restorasyon süreci geçiren denizaltının 'büyük dalgalar' adı verilen nükleer füzeleriyle Atlas ve Pasifik okyauslarından ABD'nin herhangi bir noktasını rahatlıkla vurabileceği belirtiliyor.



ABD ve JAPONYA ENDİŞELİ
Jin 094A'nın ileri teknoloji ürünü metal yapısı ve reaktörünün gürültüyü azaltması ile 'görünmezlik' seviyesinin arttığı ifade ediliyor. Kumanda kulesinin arkasında dikey ateşleme bataryası, ön tarafında da torpido ateşleme sistemi yer alıyor. Bunlarla birlikte denizaltının birçok özelliği gizemini koruyor.

Rusya'nın ve Çin'in nükleer denizaltı filolarının sahip oldukları teknik ve taktik kabiliyetler özellikle ABD Deniz Kuvvetleri'ni ve Japonya'yı endişelendiriyor. ABD Donanma İstihbarat Dairesi tarafından hazırlanan bir raporda, kendi topraklarından çok uzak mesafelerde bulunan hedefleri başarı ile imha etmek maksadıyla yeni silahlar geliştirmekte olan Çin'in balistik füzelerle donatılmış Jin tipi nükleer denizaltılarının denizden yapılacak cevap niteliğindeki nükleer saldırı konusunda ciddi imkanlara sahip olduğu ifade edildi.




Kaynak: Bilimpro


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >