Çinli otomobil devi Geely, Mercedes-Benz'den hisse satın almak istiyor

Geely
Geely

Daha önce Volvo, Lotus ve Proton markalarını satın alan Geely, Mercedes-Benz'in sahibi Daimler holdingden hisse almak istiyor. 4,5 milyar dolarlık alımın amacı, elektrikli otomobil piyasasında teknoloji paylaşımı.

Çin hükümetinden aldığı teşviklerle 2010'da Volvo'yu satın alan ve 11 milyar dolarlık yatırımla İsveçli otomotiv devini yeniden ayağa kaldıran Geely, şimdi gözünü Daimler'e dikti. Mercedes-Benz markasının sahibi olan Alman holding ile elektrikli otomobil üzerine işbirliği yapmak isteyen Çinli şirket, Daimler'den yüzde 5 hisse satın almayı planlıyor.

Yüzde 5 hisseyi indirimli fiyattan 4,5 milyar dolara satın alma niyetiyle Daimler'e yanaşan Geely, ilk hamlesinden olumsuz dönüş alsa da pes etmiş değil. Çin'in orta havzasındaki Hubei eyaleti başkenti Wuhan'da Daimler ile ortak bir şirket kurmak isteyen Çinli otomobil üreticisi, Alman devin elektrikli otomobil ve batarya teknolojileri hususundaki tecrübesinden istifade etmeyi amaçlıyor.

İlk teklifteki hisse yüzdesi değişmez ve anlaşma sağlanırsa Geely, Daimler'in üçüncü en büyük hissedarı olacak. Çin'de zaten BAIC ve BYD firmalarıyla ortaklığı bulunan Mercedes-Benz, sadece bu ülkede satış yapan müstakil bir elektrikli otomobil markasına da sahip.

Lotus ve Proton'u da satın almıştı

Küresel yatırımları Volvo ile sınırlı olmayan Geely, geçtiğimiz haziran ayında Malezyalı Proton'un %49,9 hissesini 107 milyon dolara, eylülde ise İngiliz spor otomobil üreticisi Lotus'u 100 milyon sterline bünyesine katmıştı.

Kendi içerisinde özel bir ekip daha kuran Çinli şirket, Volvo teknolojisiyle beslediği Lynk & Co markasını dünya çapında bir üreticiye dönüştürmek istiyor. Bu hafta Çin'de satışa başlayan Lynk & Co, 2019'da Avrupa, 2020'de ise ABD'de tüketiciyle buluşacak. 01 adını verdiği ilk otomobili Volvo'nun XC40 modelini temel alan markanın öncelikli hedefi, Çin'de yıllık yarım milyon satış hacmine ulaşmak. Sonrasında 5-6 yeni modelle Avrupa ve ABD pazarlarına giriş yapılması, hatta bu bölgelerdeki Volvo tesislerinde montaj yapılması planlanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >