Çipli kimlik alacaklar dikkat

Şimdiye kadar 10 milyonu aşkın kişiye teslim edildi.
Şimdiye kadar 10 milyonu aşkın kişiye teslim edildi.

Çipli kimlik kartı almak zorunlu mu? Yeni kimlik kartı nasıl çıkartabilirim? Çipli kimlik kartı için hangi belgeler gereklidir? Çipli kimlik kartıyla ilgili bütün ayrıntılar bu haberimizde.

Çipli kimlik kartıyla ilgili vatandaşların aklında birçok soru işareti bulunuyor. Çipli kimlik kartları hakkındaki tüm soruların cevaplarını bu haberimizde.

Çipli kimlik kartımı nasıl çıkartabilirim?

  1. Çipli kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor. Bunun için en yakın müdürlüğe müracaat edilebileceği gibi, herhangi bir müdürlüğe de başvurulabiliyor. Başvuru için ilçe nüfus müdürlüğüne doğrudan ya da zaman kaybına sebep vermemek için randevu alarak gidebilirsiniz.

Şimdiye kadar 10 milyonu aşkın kişiye yeni kimliği teslim edildi.
Şimdiye kadar 10 milyonu aşkın kişiye yeni kimliği teslim edildi.

Randevu almak için siteye Buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca "Alo 199" çağrı merkezinden de randevu almanız mümkün.

Çipli kimlik kartı için gerekli belgeler nelerdir?

  1. Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli.

Başvuru süreci

  1. Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası ve PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre veriliyor. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılıyor. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmuyor. PIN kodu ayrıca ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kiosklar kullanılarak değiştirilebiliyor.

Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası veriliyor.
Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası veriliyor.

Yeni kimlik kartının fiyatı ne kadar?

  1. Kimlik yenileme: 16 TL
  2. Kimlik kayıp: 32 TL
  3. Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 16 TL
  4. Eskiyen kimliği değiştirme: 16 TL

Yeni doğanlar için kimlik kartı nasıl düzenlenir?

  1. Herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapılan doğum bildirimlerinde kimlik kartı başvurusu alınır ve çocuk adına doğum nedeniyle kimlik kartı düzenlenir. Yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarında veya 2828 sayılı Kanunun yetkili kıldığı kuruluş yetkililerince yapılan doğum bildirimleri sonucu düzenlenen kimlik kartlarından değerli kağıt bedeli alınmaz.

Teslim işlemleri nasıl gerçekleşiyor

  1. Yeni kimlik kartları, zarfların üzerinde yazılı olan adrese PTT kargo tarafından gönderiliyor ve kart sahibi ya da başvuru sırasında beyan edilen kişiye teslim ediliyor.
  2. Kimlik kartı teslim edilirken, eski nüfus cüzdanı / kimlik kartı geri alınmıyor ancak Genel Müdürlük tarafından geçersiz hale getiriliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >