Çoban köpekleri kanseri yüzde 100 oranla tespit ediyor

Kanser teşhisinde yeni dönem.
Kanser teşhisinde yeni dönem.

Alman çoban köpeklerinin koklayarak meme kanserlerini tespit ettiği iddia edildi.

Isabelle Fromantin, Kdog isimli projeyi Paris'te tanıttı. Isabelle Fromantin, meme kanserinde erken teşhisin önemli olduğunu vurguladı ve “Köpekler sayesinde teşhis süresi hızlanacak” dedi.
Yüzde 100 tespit edildi
İlk aşamada; 31 kanser hastasından alınan sargı bezleri Alman çoban köpeklerine koklattırıldı. Köpekler, kanser hastalarının yüzde 90'ını bu şekilde tespit etti. Deneyde her 3 kanser olmayan kadına karşılık, köpeklere bir kanser hastasının sargı bezi koklatıldı. 6 ay sonra tekrar gerçekleştirilen testte ise Alman Çoban köpeklerinin yüzde 100 doğrulukla meme kanserini teşhis edebildiği görüldü.
Yüzde 100 tespit edildi İlk aşamada; 31 kanser hastasından alınan sargı bezleri Alman çoban köpeklerine koklattırıldı. Köpekler, kanser hastalarının yüzde 90'ını bu şekilde tespit etti. Deneyde her 3 kanser olmayan kadına karşılık, köpeklere bir kanser hastasının sargı bezi koklatıldı. 6 ay sonra tekrar gerçekleştirilen testte ise Alman Çoban köpeklerinin yüzde 100 doğrulukla meme kanserini teşhis edebildiği görüldü.
Fon bulmaya çalışıyorlar
Curie Enstitüsü'ndeki araştırmalara katılan Amaury Martin, teknolojinin gelişmesiyle teşhis yöntemlerinin de geliştiğini, ancak bazen bu tarz basit yöntemlerin de gerekli olduğuna dikkat çekti. Bir sonraki adımda daha fazla hasta üzerinde, daha fazla köpekle çalışmayı plan Kdog ekibi, araştırmalar için fon bulmaya çalışıyor.
Fon bulmaya çalışıyorlar Curie Enstitüsü'ndeki araştırmalara katılan Amaury Martin, teknolojinin gelişmesiyle teşhis yöntemlerinin de geliştiğini, ancak bazen bu tarz basit yöntemlerin de gerekli olduğuna dikkat çekti. Bir sonraki adımda daha fazla hasta üzerinde, daha fazla köpekle çalışmayı plan Kdog ekibi, araştırmalar için fon bulmaya çalışıyor.
Erken teşhis önemli
Bu şekilde kanserin erken ve ucuz şekilde tespit edilmesi planlanıyor.
(Kaynak: ntv.com.tr ve dailymail.co.uk)
Erken teşhis önemli Bu şekilde kanserin erken ve ucuz şekilde tespit edilmesi planlanıyor. (Kaynak: ntv.com.tr ve dailymail.co.uk)
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >