Coca-Cola üç yıl üst üste en çok plastik atık çıkaran marka oldu

Arşiv
Arşiv

İklim değişikliği ve çevre kirliliğine dair yayınlanan bir rapor, çok uluslu şirketlerin oluşturduğu olumsuz tabloyu yeniden gözler önüne serdi. Coca-Cola bu yıl da en çok plastik atık üreten şirket oldu. Coca-Cola'yı Nestlé ve PepsiCo takip etti. Yapılan uyarılara göre, bu tip şirketlerin plastik kullanımını azaltması büyük fark oluşturacak. Ancak şirketler, çevre yasalarına engel oluşturmak için lobi faaliyetleri yapmakla suçlanıyor.

İÇİNDEKİLER

Break Free from Plastic isimli çevre örgütü, en çok plastik atık çıkaranları açıkladı.

Buna göre, Coca-Cola, üç yıl üst üste plastik açısından çevreyi en çok kirleten kuruluş oldu.

Coca-Cola'yı, Nestlé ve PepsiCo takip etti.

Yayınlanan yıllık rapor, çevre kirliliğinin boyutlarını gözler önüne serdi. Buna göre; plaj, nehir, park gibi yerlerde çok fazla plastik atık bulunuyor. Coca-Cola da şişeleriyle bu kirliliğe en çok katkı sağlayan marka oldu.

5 bin markanın izine rastlandı

Araştırma yapılan 55 bölgenin 51'inde, toplanan 13 bin 834 plastik parçasında Coca-Cola şişeleri, 8 bin 633'ünde Nestlé atıkları ve 5 bin 155'inde Pepsi'ye ait ürünler bulundu.

15 bin gönüllü 350 bin parça plastik atık topladı ve yüzde 63'ünde belli markalar teşhis edilebildi. Araştırmada toplam 5 bin markanın izine rastlandı.

'Tek kullanımlık plastik tarafından kirletildi'
'Tek kullanımlık plastik tarafından kirletildi'

Greenpeace, Coca-Cola, Nestlé ve PepsiCo'yu plastik kriziyle yeterli şekilde mücadele etmemek ve petrol şirketleriyle iş birliği yaparak çevreyi daha da çok kirletecek materyal üretmekle suçladı.

  • Coca-Cola'nın plastik ayak izinin yılda 2,9 milyon ton olduğu ifade ediliyor.

Independent'ın aktardığına göre, Greenpeace Güneydoğu Asya Koordinatörü Abigail Aguilar yaptığı açıklamada, "Bu kirliliği durdurmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için, Coca-Cola, PepsiCo ve Nestlé gibi çok uluslu firmalar tek kullanımlık plastik paketlemelerden ve fosil yakıtlardan uzak durmalılar" uyarısında bulundu.

  • 2040 yılında, denizlerdeki plastik oranının iki katına çıkacağı kaydediliyor. Buna göre eğer önlem alınmazsa, 1,3 milyar tondan fazla plastik atık, çevreye karışacak.

Coca-Cola ne açıklama yaptı?

Şirket, kritik bir konu olan plastik atık hakkında ilerleme kaydettiklerini ifade etti. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Küresel olarak 2030 yılında ürettiğimiz her bir şişeyi geri alma hedefimiz var. Bu şekilde atıklar okyanusa karışmayacak. Bu şekilde plastiği geri dönüştüreceğiz.

Yüzde 100 oranında geri dönüştürülmüş plastik şişeler şu an 18 pazarda mevcut ve bu rakam büyümeye devam ediyor.

PepsiCo ne dedi?

PepsiCo ise paketlemenin çevrede hiçbir yerinin olmadığının altını çizerek önümüzdeki 5 yıl hedeflerinin kullandıkları geri dönüştürülmemiş plastik miktarını yüzde 35 azaltmak olduğunu söyledi.

Kısa ve uzun dönemli ilerleme için çok yüzlü bir yaklaşımımız var, kullandığımız plastiği azaltmak, geri dönüştürme oranını artırmak ve geri dönüştürülmüş materyaller için bir pazar oluşturmak istiyoruz.

Nestlé'den henüz açıklama gelmedi.

Neler olmuştu?

  • Geçtiğimiz aylarda, Coca-Cola, Nestlé ve PepsiCo kamuya açık şekilde plastik kullanımını azaltacaklarını söylemelerine rağmen, lobi faaliyetleri yürüterek plastik kullanıma dair yapılan reformların yürürlüğe girmesini engellemekle suçlanmıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >