Çocuklar için salgın eğitimi: Müfredata eklenecek mi?

Televizyonları olmadığı için EBA TV'yi izleyemeyen kardeşlere Türk Kızılay aracılığıyla televizyon yardımında bulunulmuştu.
Televizyonları olmadığı için EBA TV'yi izleyemeyen kardeşlere Türk Kızılay aracılığıyla televizyon yardımında bulunulmuştu.

Küresel salgın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle tedirginlik tüm dünyayı sararken çocukların salgın hakkında bilgi alıp almaması iki farklı fikri ortaya çıkardı. Bir kısım pedagog çocuklara 'anlatılmamalı' derken diğer kesim ise 'anlatılması' gerektiğini savunuyor.

GZT olarak çocukların bu süreçte ne yaptığını, salgınla ilgili eğitimin verilip verilmeyeceğini Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı Gökhan Yücel'e sorduk.

Kovid-19 ile yeni bir düzen kurulacağına yönelik söylemlere dikkati çeken Yücel, sosyal mesafe, hijyen, sağlık önlemleri, pandemiler ve epidemiler gibi konularda çocukların daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı Gökhan Yücel GZT'ye önemli açıklamalarda bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı Gökhan Yücel GZT'ye önemli açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı Gökhan Yücel, küresel boyutlara ulaşan yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin; Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuyu 'komple eğitim ve öğrenme meselesi' olarak konumlandırarak öğrencilere gerekli yönlendirmelerin yapılacağını açıkladı.

Küresel etkileri her geçen gün artış kaydeden Kovid-19 salgınından çocuklar da etkilendi. Bazı pedagoglar salgının çocuklara anlatılmaması tavsiyesinde bulunurken bazı pedagoglar ise salgının anlatılmasını ve korunma yöntemlerinin öğretilmesini öneriyor.

GZT'nin ulaştığı Gökhan Yücel, 'öğrenciler salgın eğitimi alacak mı?' sorusunu cevapladı.

  • Çalışmaların devam ettiğine değinen Yücel, önümüzdeki süreçte 'salgın eğitiminin' eğitim ve öğretimin en öncelikli konularından biri olacağını söyledi.

Türkiye'de sağlık eğitimi

Sadece Milli Eğitim Bakanlığı değil bütün bakanlıkların 'sağlık eğitimi' konusunda çalışmalarının olduğunu belirten Gökhan Yücel, "Tabii Kovid-19 dolayısıyla bu önlemler artırıldı. Burada amiral gemisi diyebileceğimiz kurum Sağlık Bakanlığı'dır. Herkesin uyması gereken '14 Kural'ı bütün kamuoyuyla paylaşmıştı." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kovid-19 salgınının ardından bilgilendirmeyi daha da detaylandırarak öğrencilerine aktardığını belirten Yücel şöyle konuştu:

"Çocuklarımızın pandemiden korunması adına 20 yaş altının evde kalması durumu var. Nüfusumuzun yarısının 30 yaş altı olduğu düşünüldüğünde 20 yaş altı nüfusun ne kadar çok olduğu da anlaşılıyor. O yüzden önemli bir adımdı.

Velilerimiz ve çocuklarımızla iletişimimizi kuvveti tutarak onlara evde yapmaları gereken etkinlikleri, ödev takibini ve ebeveynlerin bu noktada çocuklara nasıl yaklaşması, nasıl takip etmesi ve nasıl yönlendirmesi konusunda sürekli iletişim içerisindeyiz.

Uzaktan eğitim programına katılan öğrenciler ders dinlerken görünüyor.
Uzaktan eğitim programına katılan öğrenciler ders dinlerken görünüyor.

Gerek Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamaları, gerek kurumsal sosyal medya hesaplarımızdan, EBA'dan, EBA TV'den yapmış olduğumuz açıklamalarda bunu hep öncelikli bir konu olarak görüyoruz. Buna tabii fiziksel veya ders dışı etkinlikler de dahil. Ebeveynlerimize ve öğrencilerimize yönelik etkinlikleri kapsayan bazı çalışmalarımız da sürüyor şu anda. Yani bunu komple bir hayat meselesi olarak düşünmek lazım."

"Komple eğitim ve öğrenme meselesi"

Sağlık Bakanlığı'nın yeni tip koronavirüsün ülkemizde henüz görülmediği tarihte hazırlandığını, vakanın görüldüğü 11 Mart'tan itibaren de hızlandırdığı bir iletişim sürecinin olduğuna dikkati çeken Yücel, 14 kuralın öğrencilere ve ebeveynlere iyi anlatılması gerektiğine dikkati çekti. "Milli Eğitim Bakanlığı'nın biraz daha üstünde durduğu nokta bunu bir komple eğitim ve öğrenme meselesi olarak konumlandırıp çocuklarımıza gerekli yönlendirmeleri yapmak." şeklinde konuşan Gökhan Yücel sözlerini şöyle sürdü:

  • Kovid-19'un dönüştürücü, yeniden tanımlayıcı ve kurucu bir özelliği olacak. 'Yeni bir dönem'in başladığını söylüyor herkes. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da söylediği gibi 'hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'.

Salgın nedeniyle maske üretimi küresel çapta artış kaydetti.
Salgın nedeniyle maske üretimi küresel çapta artış kaydetti.

Çocuklar bilgilendirilecek

Yücel, sosyal mesafe, hijyen, sağlık önlemleri, pandemiler ve epidemiler gibi konularda alt yaş grubundaki çocukların daha fazla bilgilendirmesi gerektiğini söyleyerek, "Büyük ihtimalle, bugüne kadar devam eden sağlık eğitimi veya hayat bilgisini biraz daha detaylandırarak, çeşitlendirerek yeni normal düzene adapte edilme ihtiyacı doğacaktır. Bu çalışmaların hepsi yapılıyor zaten." ifadelerini kullandı.

Müfredata girecek mi?


Şu an küresel ölçekte okul organizasyonunun 192 ülkede durduğunu, 1 milyar 577 milyon öğrencinin şu an eğitim alamadığını ya da uzaktan eğitim alabildiğini bildiren Yücel salgına ilişkin eğitimin müfredata girmesi hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Bu aslında tüm dünyanın meselesi olacak. Bu bilincin oluşması sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunu olacaktır. Tamamen küresel bir mesele olduğundan bu çabalar artacaktır. Olağanüstü bir durumdan geçtiğimiz için eğitimin devam etmesi şu an için öncelikli konumuz. Salgın eğitimi hakkında çalışmalar başlasa da önümüzdeki dönemde eğitimin en öncelikli maddelerinden biri haline gelecektir. Aynen uzaktan çalışmak, istihdam, endüstri, eğlence gibi sektörlerin yeni düzene adapte olması gibi eğitim de bu duruma adapte olması önemli bir husustur."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >