Aman bu salgına dikkat! Başınıza gelmeden önleminizi alın

El ayak
El ayak

Özellikle çocuk yaşta görülen el ayak hastalığına dikkat! Sizin de başınıza gelebilir. El ayak ağız hastalığı nedir? El ayak ağız hastalığı nasıl bulaşır, nasıl tedavi edilir?

El ayak ağız hastalığı nedir? El ayak ağız hastalığı nasıl bulaşır, nasıl tedavi edilir? Bu soruların cevapları haberimizde gizli...

Son günlerde sık sık sözü edilen el-ayak-ağız hastalığının viral bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın daha çok 5 yaş altı çocuklarda ve nadiren de erişkinlerde gözlendiğini söyledi.

Nasıl bulaşır?

Çocukların toplu halde bulunduğu ortamlarda bulaşan bu hastalık, özellikle yaz ve sonbahar mevsimlerinde salgınlara sebep olur. Virüs hastanın tükürük, sümük gibi salgılar ve kaka ile direkt temasla bulaşabilmektedir.

El- ayak- ağız hastalığının belirtileri nelerdir?
Hastalığın belirtileri arasında ateş, elde ve ayaklarda döküntü gibi rahatsızlıklar görülüyor. Birden fazla virüs hastalığa sebep olduğundan, hastalık birkaç kez tekrar edebilir. Uzmanlara göre; ateş yaklaşık 3 gün sürer ve 38.5-39 dereceye kadar yükselebilir. Ateş başladıktan 2-3 gün sonra ağızda ağrılı, su dolu döküntüler meydana gelebilir. Küçük kırmızı lekeler olarak başlayan lezyonlar yaraya dönüşür. Deri döküntüsü 1-2 gün sonra gelişir. Ayak tabanı ve el ayalarında meydana gelen düz kırmızı noktalar halinde başlar, daha sonra su toplar. Nadiren döküntüler dizlerde, dirseklerde, kalçada veya genital bölgede olabilir. Döküntüler çoğunlukla su çiçeğine benzer.

Ciddi sonuçlar doğurabilir!

Hastalık, nadiren de olsa beyin zarı ve beyin iltihabı, çocuk felci, kalp kasının iltihaplanması, solunum sistemi bulguları gibi komplikasyonlara; hatta ölüme bile neden olabilir.


Hastalıktan korunmak için nelere dikkat edilmeli?Hasta ile temastan kaçınmak ve bazı temel temizlik kurallarına dikkat ederek hastalıktan korunmak gerekir.

El temizliğine dikkat etmek, özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra mutlaka el yıkamak gereklidir.

Oyuncaklar da dahil olmak üzere, çocukların kullandığı tüm malzemelerin yüzey temizliği ve dezenfeksiyonu yapılmalıdır.

Hastalarla yakın temastan ve ortak eşya kullanımından kaçınmak.

Uzmanlar; belirti görüldüğü durumlarda, mutlaka bir doktora başvurulmasını tavsiye ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >