Çocuklarına tuvalet alışkanlığı kazandırmaya cesaret edemeyen ebeveynlere yardımcı olacak püf noktaları

tuvalet alışkanlığı
tuvalet alışkanlığı

Çocuklarınıza tuvalet alışkanlığı kazandırmak için yardımcı püf noktaları...

Uykusuz geceler, diş çıkarma evresi, ek gıdaya alışma süreci, ateş nöbetleri… Çocuk büyütmek zor zanaat; tüm bu evrelerden sonra bir de tuvalet eğitimine alıştırma dönemi başlıyor. Belki de anneleri en çok korkutan konulardan biri tuvalet eğitimi. Çocuğu tuvalet eğitimine korkutmadan, yormadan ve bir oyunmuş gibi alıştırmak gerekiyor. Bu süreçte annelere yardım edecek önerilerimiz var.

Önce siz hazır hissedin.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Çocuğa tuvalet eğitimi veren kişinin hazır hissetmesi, en önemli nokta . Hatalı bir zamanda hazırlıksız bir başlangıç, farklı sorunlara neden olabilir. Bu süreçte çocuğa kim destek olacaksa, o kişinin tuvalet eğitiminin kimi zaman zorlu ve sabır isteyen bir süreç olduğunu bilmesi ve kendini hazırlaması gerekiyor. Çocuk eğitiminde en hassas konulardan biri olan tuvalet eğitimde unutulmamalıdır ki; her ailenin yapısı, her çocuğun tutumu farklıdır; bu yüzden genel geçer yargılara göre değil, kendi hayatınıza göre karar vermelisiniz. Sizin için en doğru dönem, kendinizi hazır hissettiğiniz dönemdir.
Önce siz hazır hissedin. Çocuğa tuvalet eğitimi veren kişinin hazır hissetmesi, en önemli nokta . Hatalı bir zamanda hazırlıksız bir başlangıç, farklı sorunlara neden olabilir. Bu süreçte çocuğa kim destek olacaksa, o kişinin tuvalet eğitiminin kimi zaman zorlu ve sabır isteyen bir süreç olduğunu bilmesi ve kendini hazırlaması gerekiyor. Çocuk eğitiminde en hassas konulardan biri olan tuvalet eğitimde unutulmamalıdır ki; her ailenin yapısı, her çocuğun tutumu farklıdır; bu yüzden genel geçer yargılara göre değil, kendi hayatınıza göre karar vermelisiniz. Sizin için en doğru dönem, kendinizi hazır hissettiğiniz dönemdir.
Şimdi sırada küçük meleğiniz var.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Çocuk için tuvalet eğitimine hazır olmak demek; hem fizyolojik olarak kas gelişimini tamamlamış, hem kendini ifade becerilerini kazanmış olması anlamına geliyor. Çocuğun fizyolojik ve ruhsal gelişimini kazanmış olması, onun tuvalete merhaba demeye hazır olduğu anlamına gelir.
Şimdi sırada küçük meleğiniz var. Çocuk için tuvalet eğitimine hazır olmak demek; hem fizyolojik olarak kas gelişimini tamamlamış, hem kendini ifade becerilerini kazanmış olması anlamına geliyor. Çocuğun fizyolojik ve ruhsal gelişimini kazanmış olması, onun tuvalete merhaba demeye hazır olduğu anlamına gelir.
Çocuğunuzun fizyolojik ve ruhsal gelişimini kazandığını nasıl anlayacaksınız?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Başını dik tutması, düzgün oturabilmesi, aile yakınlarını ve yabancıları ayırt edebilmesi, olaylara verdiği tepkilerin doğruluğu onun bu gelişim sürecini kazandığını gösterir.
Çocuğunuzun fizyolojik ve ruhsal gelişimini kazandığını nasıl anlayacaksınız? Başını dik tutması, düzgün oturabilmesi, aile yakınlarını ve yabancıları ayırt edebilmesi, olaylara verdiği tepkilerin doğruluğu onun bu gelişim sürecini kazandığını gösterir.
Tuvalet eğitimi için doğru zaman.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Çocuğun tuvalet eğitimi ile bezden kurtulması, onun için gelişimsel bir aşamadır ve büyüme sürecinde ileriye doğru attığı birkaç adımı kendi de fark edecektir.
Tuvalet eğitimi için doğru zaman. Çocuğun tuvalet eğitimi ile bezden kurtulması, onun için gelişimsel bir aşamadır ve büyüme sürecinde ileriye doğru attığı birkaç adımı kendi de fark edecektir.
Onu zorlamayın.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24-36 aylar arasıdır. Daha erken yaşlarda bezden kurtulmaya çalışmayı aşılamak, onu bu fikirden uzaklaştırır. Küçük yaşta bu duruma fizyolojik olarak da alışamayan çocuk, ruhsal sorunlarla karşılaşabilir.
Onu zorlamayın. Tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24-36 aylar arasıdır. Daha erken yaşlarda bezden kurtulmaya çalışmayı aşılamak, onu bu fikirden uzaklaştırır. Küçük yaşta bu duruma fizyolojik olarak da alışamayan çocuk, ruhsal sorunlarla karşılaşabilir.
Çok da serbest bırakmayın.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Zorlamanın aksine, hiç eğitim vermeden onu serbest bırakıp bez bağlamaya devam ederseniz de yeni sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek. Çocuğu zamanı gelince kendi söyler diye özgür bırakmak, tuvalet eğitiminin gecikmesine ve ruhsal açıdan sorunlara neden olur.
Çok da serbest bırakmayın. Zorlamanın aksine, hiç eğitim vermeden onu serbest bırakıp bez bağlamaya devam ederseniz de yeni sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek. Çocuğu zamanı gelince kendi söyler diye özgür bırakmak, tuvalet eğitiminin gecikmesine ve ruhsal açıdan sorunlara neden olur.
2 yaş ve sonrası en ideali.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    2 yaş ve sonrasında başlayan tuvalet eğitimi nadiren de olsa bazen 18. ay gibi de başlayabilir. Burada en önemlisi, çocuğun bu duruma istekli olmasıdır; aksi halde bu kadar erken başlamaya gerek yok. Birkaç deneme yanılma yöntemiyle alıştırmak en doğrusu. Çocuk çeşitli denemelere rağmen kendini hazır hissetmiyorsa, süreç yarıda kesilip tekrar denenebilir.
2 yaş ve sonrası en ideali. 2 yaş ve sonrasında başlayan tuvalet eğitimi nadiren de olsa bazen 18. ay gibi de başlayabilir. Burada en önemlisi, çocuğun bu duruma istekli olmasıdır; aksi halde bu kadar erken başlamaya gerek yok. Birkaç deneme yanılma yöntemiyle alıştırmak en doğrusu. Çocuk çeşitli denemelere rağmen kendini hazır hissetmiyorsa, süreç yarıda kesilip tekrar denenebilir.
3 yaşa kadar deneyin, yanılın ama yılmayın.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Deneme yanılma süreci 3 yaşına kadar uzayabilir. Eğer çocuk ters tepkilerle reddetmiyorsa, ısrarcı olup süreci tamamlayabilirsiniz.
3 yaşa kadar deneyin, yanılın ama yılmayın. Deneme yanılma süreci 3 yaşına kadar uzayabilir. Eğer çocuk ters tepkilerle reddetmiyorsa, ısrarcı olup süreci tamamlayabilirsiniz.
Kazalara alışın.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Çocuğunuz hazırsa ve artık eğitim istediğiniz süreçte ilerlemeye başladıysa, küçük kazalara hazırlıklı olun. Kazalar sonucunda onu terslemek yerine; teşvik edici, cesaretlendirici olmalısınız; asla zorlamayın.
Kazalara alışın. Çocuğunuz hazırsa ve artık eğitim istediğiniz süreçte ilerlemeye başladıysa, küçük kazalara hazırlıklı olun. Kazalar sonucunda onu terslemek yerine; teşvik edici, cesaretlendirici olmalısınız; asla zorlamayın.
Aman ha, baskı kurmayın.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Sürekli olarak yönlendirmek üzerinde baskı hissetmesine neden olabilir; baskı kurmadan eğitim vermeye özen gösterin.
Aman ha, baskı kurmayın. Sürekli olarak yönlendirmek üzerinde baskı hissetmesine neden olabilir; baskı kurmadan eğitim vermeye özen gösterin.
Yaz kış fark etmez, yeter ki alışsın.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Eski evlerin sobalı ve soğuk olması nedeniyle çocuğun üşütme riski olduğundan, tuvalet eğitimi için yaz ayları tercih ediliyordu. Şimdi tüm evler kaloriferli ve sıcak; bu yüzden eğitim için yaz mevsimini beklemenize gerek yok.
Yaz kış fark etmez, yeter ki alışsın. Eski evlerin sobalı ve soğuk olması nedeniyle çocuğun üşütme riski olduğundan, tuvalet eğitimi için yaz ayları tercih ediliyordu. Şimdi tüm evler kaloriferli ve sıcak; bu yüzden eğitim için yaz mevsimini beklemenize gerek yok.
İtiraf yaşı 3.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Tuvalet eğitiminin tamamlanma süresi çocuktan çocuğa değişir. Çocukların çişini söylemesi 5, kakasını söylemesi ihtimali 4 yaşına kadar sürse de, ideali 3 yaştır. Yani 3 yaşında bir çocuğun artık çişini ve kakasını söylemesi gerekir.
İtiraf yaşı 3. Tuvalet eğitiminin tamamlanma süresi çocuktan çocuğa değişir. Çocukların çişini söylemesi 5, kakasını söylemesi ihtimali 4 yaşına kadar sürse de, ideali 3 yaştır. Yani 3 yaşında bir çocuğun artık çişini ve kakasını söylemesi gerekir.
Rencide etmeyin.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Diğer çocukların yanında bezli olmak, çiş ve kaka kontrolünü sağlayamamak çocukları rahatsız eder. Bu yüzden beze alışma evresi daha kolay olur. Ama siz yine de onu rencide etmeden, olayları ve sorunları başak çocukların yanında dile getirmeden sakinlikle yatıştırın.
Rencide etmeyin. Diğer çocukların yanında bezli olmak, çiş ve kaka kontrolünü sağlayamamak çocukları rahatsız eder. Bu yüzden beze alışma evresi daha kolay olur. Ama siz yine de onu rencide etmeden, olayları ve sorunları başak çocukların yanında dile getirmeden sakinlikle yatıştırın.
Kimseyle kıyaslamayın.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Çocuk yetiştirirken yaşanan en büyük sorunlardan biridir “kıyaslamak”. Çocuklar komşunun oğluyla, akrabanın kızıyla sürekli kıyaslanma durumundadır ki bu durum onların ruh sağlığını olumsuz etkiler. Bununla kalmayıp, tüm tuvalet eğitimi deneme çabalarınız da boşa gidecektir.
Kimseyle kıyaslamayın. Çocuk yetiştirirken yaşanan en büyük sorunlardan biridir “kıyaslamak”. Çocuklar komşunun oğluyla, akrabanın kızıyla sürekli kıyaslanma durumundadır ki bu durum onların ruh sağlığını olumsuz etkiler. Bununla kalmayıp, tüm tuvalet eğitimi deneme çabalarınız da boşa gidecektir.
Beze geri dönmeyin.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Denemeler sonucunda çocuğunuz bir türlü beze alışamıyorsa, onu oyalamaya çalışın. Küçücük bir olumsuzlukta, sakın bezlere dönmeyin.
Beze geri dönmeyin. Denemeler sonucunda çocuğunuz bir türlü beze alışamıyorsa, onu oyalamaya çalışın. Küçücük bir olumsuzlukta, sakın bezlere dönmeyin.
Eğlenceli hale getirin.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bu işi eğlenceli hale getirin; bu süreci anlatan resimli kitaplarla ya da çocuk şarkılarıyla onu teşvik edebilirsiniz.
Eğlenceli hale getirin. Bu işi eğlenceli hale getirin; bu süreci anlatan resimli kitaplarla ya da çocuk şarkılarıyla onu teşvik edebilirsiniz.
“Beze hoşçakal” kutlaması yapın.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Çocuğunuzun her başarılı deneyimini “aferin” gibi sözler veya alkışlar ile ödüllendirilmek, onu gururlandıracaktır.
“Beze hoşçakal” kutlaması yapın. Çocuğunuzun her başarılı deneyimini “aferin” gibi sözler veya alkışlar ile ödüllendirilmek, onu gururlandıracaktır.
Hiçbir şey fayda etmiyorsa pedagogtan yardım alın.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Tüm çabalarınıza rağmen, çocuğunuz öğrenmeye ve alışmaya eğilim göstermiyorsa, bir profesyonelden yardım almanızda fayda var.
Hiçbir şey fayda etmiyorsa pedagogtan yardım alın. Tüm çabalarınıza rağmen, çocuğunuz öğrenmeye ve alışmaya eğilim göstermiyorsa, bir profesyonelden yardım almanızda fayda var.
Asıl önemli sorun okulda başlar.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Çocuğunuzu tuvalete eğitimine alıştırmak oldukça zordu değil mi? Ancak o okula başladıktan sonra karşılaşacağınız sorunlar daha da zorlayıcı olacak.
Asıl önemli sorun okulda başlar. Çocuğunuzu tuvalete eğitimine alıştırmak oldukça zordu değil mi? Ancak o okula başladıktan sonra karşılaşacağınız sorunlar daha da zorlayıcı olacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >