Çocuklarınıza her gün söylemeniz gereken “altın” sözler

Çocuklarınıza her daim sarılın.
Çocuklarınıza her daim sarılın.

Çocuklarınızın gelişimi için onlarla daha fazla sohbet edin. Evlatlarınıza soracağınız sorular ya da yapacağınızı yorumlar onların gelişiminde büyük rol oynar. Peki, her gün evlatlarınıza hangi soruları yöneltmeniz gerekiyor?

Çocuklar en kıymetli varlıklarımız... Onların karnını doyurmak ya da kıyafetlerini değiştirmek gelişimleri için kesinlikle yeterli değil. Yaşları kaç olursa olsun çocuklarda diyalog kurmaya ihtiyaç duyar. Siz bir kenarda oturup kahvenizi yudumlarken onun oyuncaklarıyla vakit geçirmesini beklemeyin. Onunla sohbet etmek için zaman bulmaya çalışmayın, bütün işlerinizi ona göre ayarlayın. Bırakın işleriniz biraz aksasın; yeter ki o mutlu olsun… Her gün evladınıza yöneltmenize gerek olan sihirli sözcükler mevcut. Yapılan araştırmalar bazı soruların çocukların gelişiminde son derece önemli olduğunu ortaya koymuştur. İşte, evladınızla her gün yapmanız gereken sohbetlerde dikkat etmeniz gereken hususlar;

Nasılsın?
Çok klasik görünse de çocuğunuza nasıl olduğunu sormanızda fayda var. Bu sorunun ardından upuzun bir sohbet sizi bekleyecek.
Nasılsın? Çok klasik görünse de çocuğunuza nasıl olduğunu sormanızda fayda var. Bu sorunun ardından upuzun bir sohbet sizi bekleyecek.
Bugün neler yaptın?
Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun ona gününün nasıl geçtiğini sormalısınız. Bu sohbeti “Okulda neler yaptın?”, “Pişirdiğim yemeği sevdim mi?” gibi sorularla geliştirebilirsiniz.
Bugün neler yaptın? Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun ona gününün nasıl geçtiğini sormalısınız. Bu sohbeti “Okulda neler yaptın?”, “Pişirdiğim yemeği sevdim mi?” gibi sorularla geliştirebilirsiniz.
Çok düşüncelisin
Çocuklar, size yardım etmeye hevesli olurlar. Yemek yaparken ya da temizlik yaparken onların size destek olmasına izin verin. Çocuklar size yardım ederken elbette hataları olacak. Bunları görmezden gelip onlara doğruyu anlatın. Ve elbette size yardım ettiklerinde onlara “Çok düşüncelisin” demenizde fayda var.
Çok düşüncelisin Çocuklar, size yardım etmeye hevesli olurlar. Yemek yaparken ya da temizlik yaparken onların size destek olmasına izin verin. Çocuklar size yardım ederken elbette hataları olacak. Bunları görmezden gelip onlara doğruyu anlatın. Ve elbette size yardım ettiklerinde onlara “Çok düşüncelisin” demenizde fayda var.
Lütfen, teşekkür ederim
Çocuklarınız sizin köleleriniz değil. Onlara talimatlar yağdırmayın. Çocuklarınızın birey olduğunu fark edin. Bir şey isterken ‘lütfen’ deyin. Her koşulda çocuğunuza teşekkür edin.
Lütfen, teşekkür ederim Çocuklarınız sizin köleleriniz değil. Onlara talimatlar yağdırmayın. Çocuklarınızın birey olduğunu fark edin. Bir şey isterken ‘lütfen’ deyin. Her koşulda çocuğunuza teşekkür edin.
Gayet başarılısın
Çocuklar takdir edilmeyi sever. Bir şeyleri eksik ya da yanlış yapmış olsalar dahi onlara “Gayet başarılısın, iyi denemeydi” gibi yüreklendirecek ifadeler kullanın.
Gayet başarılısın Çocuklar takdir edilmeyi sever. Bir şeyleri eksik ya da yanlış yapmış olsalar dahi onlara “Gayet başarılısın, iyi denemeydi” gibi yüreklendirecek ifadeler kullanın.
Bana yardım eder misin?
Çocuklarınızdan yardım istemeyi ihmal etmeyin. Bir kapağı tutmasını, telefonunuzu getirmesini istemek size basit görünse de onun için önemli bir vazifedir. Bu nedenle onlardan sık sık yardım istemelisiniz.
Bana yardım eder misin? Çocuklarınızdan yardım istemeyi ihmal etmeyin. Bir kapağı tutmasını, telefonunuzu getirmesini istemek size basit görünse de onun için önemli bir vazifedir. Bu nedenle onlardan sık sık yardım istemelisiniz.
Seni seviyorum
Çocuğunuza her gün defalarca kez onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin. Evlatlarınıza sarılıp mis kokularını içlerinize çekin. Sevildiğini bilen çocuklar her daim diğerlerine göre daha mutludur.
Seni seviyorum Çocuğunuza her gün defalarca kez onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin. Evlatlarınıza sarılıp mis kokularını içlerinize çekin. Sevildiğini bilen çocuklar her daim diğerlerine göre daha mutludur.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >