Çok konuşulan 'Amerika'da aç kalmak' isimli sosyal deney sahte çıktı

Amerika'da Aç Kalmak, Hayrettin
Amerika'da Aç Kalmak, Hayrettin

● Komedyen ve son yıllarda da YouTuber'lık yapan Hayrettin, geçtiğimiz günlerde kanalına yüklediği 'Amerika'da aç kalmak' isimli videoyu ile gündem oldu.

● Sosyal deney başlığı altında hazırlanan video aslında Amerika'da aç kalan birisine ABD'li vatandaşların nasıl yardımcı olacağını veya olmayacağı alt metnini taşıyor.

● Videonun en ilgi çeken kısmıysa, rol icabı ABD'li vatandaşlardan aç kaldığı için yardım isteyen Hayrettin'e hiç kimsenin yardım etmemesi, sadece şans eseri orada bulunan evsiz bir Türk'ün yardım etmesi oluyor.

● Sosyal medyada oldukça ilgi çeken bu videonun daha sonra Hayrettin ve ekibi tarafından kurgulanmış, gerçek olmayan bir sosyal deney olduğu ortaya çıkıyor.

Sosyal medyanın ve sosyal medya araçlarının var olduğu günden beri insanların duygularına hitap eden ve hatta duygu istismarına varan video içerikler kullanıcıların dikkatini çekmeyi başarıyor.

Bu videoların bazıları gerçek görüntüler olsa da bazıları da 'YouTuberlar ve fenomenler' tarafından istismar edilerek castoyuncuları ve profesyonel ekipler tarafından kurgulanarak çekiliyor.

Amerika'da Aç Kalmak

Son günlerde de bunun en iyi örneğini komedyen kimliği ile tanıdığımız daha sonrasında da yaptığı parodi videolarla tanınan Hayrettin'in 'Amerika'da aç kalmak' isimli sosyal deney videosuna görüyoruz.

Hayrettin'in çektiği 'Amerika'da kalmak' isimli videonun ana teması, Amerika'da aç kalan bir vatandaşa kimsenin yardım etmeye, yemeğini paylaşmaya yanaşmaması üzerine kurgulanıyor. Videonun ilerleyen kısımlarında aç kaldığını söyleyen ve vatandaşlardan yardım bulamayan Hayrettin'e de şans eseri orada bulunan bir Türk yardımcıoluyor ve yemeğini onunla paylaşıyor.

Hayrettin'in 'Amerika'da aç kalmak' videosunda sokakta yaşayan Türk vatandaşı canlandıran oyuncu Doruk Ekşioğlu.
Hayrettin'in 'Amerika'da aç kalmak' videosunda sokakta yaşayan Türk vatandaşı canlandıran oyuncu Doruk Ekşioğlu.

Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur

Bu deneyde Türk'ün Türk'ten başka dostu olmadığı mesajını vermek isteyen Hayrettin videonun sahte olduğu ortaya çıkana kadar da oldukça olumlu tepkiler alıyor. Fakat daha sonra sosyal medya kullanıcılarının dikkati üzerine, videoda 'hayırsever Türk'ü' canlandıran kişinin aslında Hayrettin'in daha önceden de tanıdığı, birlikte çalıştığı ekip arkadaşı olduğu ortaya çıkıyor.

Sosyal medya kullanıcılarının tepkisi Hayrettin'e

İlk başta videoyu beğenen ve yayılıp daha çok izlenmesini sağlayan aynı sosyal medya kullanıcıları bu kez de Hayrettin'i duygu istismarı yaptığı için linç ediyor.

Aslına bakarsanız kurgulanan bu deneyin gerçeğine günlük hayatımızda birçok kez şahitlik etmişizdir. Samimi duygularla bir ihtiyaç sahibineyardım etmek Türkler'in ve Müslümanlar'ın geleneğinde var. Fakat bu özelliğimizi ön plana çıkarırken bir başka toplumdan bu konuda ayrıştığımızı, onların bizden daha 'kötü' bir toplum olduğu mesajını vermeye çalışmanın ne derece iyi bir imaj oluşturacağı konusu da tartışmak gerekiyor.

Haberde bahsi geçen 'Amerika'da Aç Kalmak' isimli videonun tamamı

Hayrettin sosyal medyadan gelen tepkilere cevap verdi: İt ürür kervan yürür

Sosyal medyadan kurgu olduğu iddia edilen videoya gelen tepkilerin ardından Hayrettin, Instagram hesabından bu tepkilere yanıt verdi. Hayrettin'in iddiasına göre 'Amerika'da Aç Kalmak' videosu aslında 1 ay önce çekilmişti ve sosyal medya kullanıcıları tarafından gelmesi muhtemel 'Kurgu' tepkileri için de 'Homeless Mehmet' bu videoyu onun için çekmişti.

  • 1 ay önce çekim yaparken, sanırım Mehmet bugün olacakları biliyordu. Ayrılırken bize bunları söylemişti. Ne ilginç ki bütün soruların cevabını verdiği bir video çekmiştik. 1 saatlik bir youtube videosunu izlerken ilk kez hiç sıkılmayacağınıza eminim.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >