Coronavirüs endişesiyle iptal edilen teknoloji konferansları 1 milyar dolarlık kayba neden oldu

Sundar Pichai
Sundar Pichai

COVID-19 olarak bilinen Coronavirüs, teknoloji şirketlerini 'uzaktan çalışmaya' mahkum ediyor.

Şirketler, 'konferansları erteleme ya da iptal etme' konusundaki uyarıları dikkate alarak en büyük teknoloji konferanslarını iptal ediyor.

Facebook F8 ve Google I/O iptal edilen etkinliklerin sadece ikisi. Ama liste çok daha kabarık.

COVID-19 olarak bilinen Coronavirüs salgını büyük bir hızla yayılarak endişeleri artırmaya devam ediyor. Dünya genelinde 100 binden fazla insana bulaşan yeni tip virüs, 3400'ü aşkın kişinin ölümüne sebep oldu. Çoğu vaka Çin'den gelse de aslında İran ve İtalya gibi ülkelerde de çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Buna ek olarak ABD'de de teyit edilen 148 Coronavirüs vakası olduğu biliniyor. Üstelik bunlar arasında yaşamını yitirenler de var.

Coronavirüs, her geçen saat daha fazla kişiyi etkisi altına almaya devam ediyor. COVID-19 Çin'den sonra İran ve İtalya'da da çok fazla can kaybına neden oldu.
Coronavirüs, her geçen saat daha fazla kişiyi etkisi altına almaya devam ediyor. COVID-19 Çin'den sonra İran ve İtalya'da da çok fazla can kaybına neden oldu.

Salgın, ülke çapında yaygınlaşmaya devam ettikçe ABD'li işletmelerin günlük rutinini önemli oranda etkiliyor. CDC yani ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, konuyla alakalı yeni kurallar da yayınladı. Uzaktan çalışma seçeneklerini daha da somutlaştıran uyarılar, genel olarak teknoloji şirketlerinin yeni kararlar almasını sağladı. Twitter, Amazon ve Salesforce gibi şirketler zorunlu olmayan yurt içi ve yurt dışı çalışan seyahatlerini yasakladı. Yönergeler ayrıca ABD şirketlerine 'toplantıları değiştirme; erteleme ya da iptal etme' çağrısı yapıyor. Mayıs, teknoloji konferansları için en fazla tercih edilen ay. Ancak birçoğu şimdiden COVID-19 sebebiyle iptal ediliyor. Hatta bazıları tamamen internet ortamında düzenlenmek üzere yeniden kurgulanıyor.

Coronavirüs endişesi teknoloji şirketlerine 1 milyar dolarlık ekonomik kayba neden oldu.

Recode raporu, 2020'de Coronavirüs endişeleri üzerine bugüne kadar iptal edilen etkinliklerin ekonomik kaybının toplamda 1 milyar dolara çıktığını açıklıyor. Üstelik bu sayı artmaya devam edecek gibi görünüyor.

Mobile World Congress

Her yıl Barselona'da düzenlenen Mobile World Congress, birçok farklı şirketin çekilmesiyle iptal edildi.
Her yıl Barselona'da düzenlenen Mobile World Congress, birçok farklı şirketin çekilmesiyle iptal edildi.

Teknoloji endüstrisi için önemli olan ve iptal edilen tüm etkinlikleri bir araya topluyoruz. Öncelikle Şubat sonunda Barselona'da gerçekleşecek olan Mobile World Congress'ten bahsetmek gerekiyor. MWC aslında dünyanın en büyük teknoloji ve akıllı telefon tanıtım etkinliği olma özeliği taşıyor. Bu yıl ağırlıklı olarak 5G ekosistemi üzerine kurgulanması beklenen organizasyonda birçok markanın çekilmesinin ardından iptal kararı alındı. Düzenleyici kuruluş GSMA, 12 Şubat'ta gereken duyuruyu yaptı.

    Bugün, ev sahibi ülkedeki güvenli ve sağlıklı ortam nedeniyle GSMA, MWC'yi iptal etti. Çünkü Coronavirüs salgını, seyahat endişesi ve diğer koşullarla ilgili küresel endişe, GSMA'in etkinliği düzenlemesini imkansız kılıyor.

Facebook Global Pazarlama Zirvesi

Facebook'un her yıl düzenlediği Global Pazarlama Zirvesi de Coronavirüs kurbanı oldu. Bu yıl 9-12 Mart tarihlerinde San Francisco'daki Moscone Center'da gerçekleşmesi planlanmıştı. Genellikle birden fazla otelde kalacak toplamda 5000'i aşkın kişi bu konferansa katılıyordu. Ancak Şubat ortalarında virüs ABD'ye yayılmaya devam ederken şirket gerekli açıklamayı yaptı.

Facebook sözcüsü AnthonyHarrison'un yaptığı açıklamada konu net bir şekilde tek paragrafla ilan ediliyor.

    Dikkatli bir şekilde Coronavirüs ile ilgili gelişen halk sağlığı riskleri nedeniyle Global Pazarlama Zirvesi'ni iptal ettik.

Facebook F8 Geliştiriciler Konferansı

30 Nisan 2019'da San Jose'daki Facebook F8 Geliştiriciler Konferansı'nda çekilen bir fotoğraf.
30 Nisan 2019'da San Jose'daki Facebook F8 Geliştiriciler Konferansı'nda çekilen bir fotoğraf.

Facebook, pazarlama konferansını iptal ettikten sonra her Mayıs'ta düzenlediği F8 Geliştiriciler Konferansı için de benzer tehditlerin olabileceği kararı alındı. F8, sosyal ağ için yılın en büyük etkinliği.

    COVID-19 ile ilgili artan endişeler ışığında, geliştirici ortaklarımızın sağlığına ve güvenliğine öncelik vermek için bu yıl F8'i iptal etme konusunda zor bir karar verdik.

Google Cloud Next

Şirket, 2 Mart'ta Cloud Next etkinliğinin Coronavirüs endişeleri nedeniyle iptal edildiğini ve bunun yerine 'notlar, oturum aramaları, interaktif öğrenme' gibi konular için internet üzerinden oturumlar yapılacağını duyurdu.

Konferans, 6-8 Nisan tarihlerinde San Francisco'da yapılacaktı. Bilet satın alanlar geri ödemeler alabiliyor.

Google I/O

Google'ın I/O Geliştiriciler Konferansı, aslında yılın en büyük etkinliklerinden biri. Şirket genellikle yeni ürün ve teknolojilerini bu organizasyon kapsamında duyuruyor. Bir Google sözcüsü duyuruyu yaptı.

    Coronavirüs endişeleri nedeniyle CDC, WHO ve diğer sağlık yetkililerinden gelen sağlık rehberliği uyarınca Shoreline Amphitheatre'daki Google I/O etkinliğini iptal etmeye karar verdik.

Google, çalışanların özel izin almadan uluslararası seyahat etmelerini de yasakladı.

Oktane

Bu etkinlik biraz daha güvenlik ve kimlik yönetimi şirketleri tarafından kurgulanıyor. Dolayısıyla yalnızca şirketlerin BT uzmanları; ürün liderleri ve geliştiriciler tarafından biliniyor. San Francisco Moscone Center'da yapılacak ve genellikle 6000 katılımcı çeken Oktane, 3 Mart'taki konferansı iptal ettiğini ve Coronavirüs sebebiyle yalnızca dijital bir etkinlik olacağını duyurdu.

İnternet üzerinden gerçekleşecek etkinliğin tarihleri 30 Mart - 2 Nisan arası olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca organizasyon için bilet alan katılımcılara geri ödemeler de yapılacağı bildirildi.

IBM Think

Geçen yılki etkinliğe katılan 30 bin kişinin ardından IBM Tnink bu yıl dijital bir etkinlik olarak düzenlenecek.
Geçen yılki etkinliğe katılan 30 bin kişinin ardından IBM Tnink bu yıl dijital bir etkinlik olarak düzenlenecek.

Think, geçen yıl 30 bini aşkın katılımcıyı ağırladı. Bu da aslında IBM'in en büyük geliştirici konferanslarından biri olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda 5-7 Mayıs tarihlerinde San Francisco Moscone Center'da yapılacak şekilde planlanmıştı. Ancak yine Coronavirüs endişeleriyle iptal edildi. Diğer birçok şirketin yaptığı gibi IBM de Think etkinliğini bu yıl dijital hale getirme kararı aldı.

IBM ayrıca Mart'a kadar yeni seyahat kısıtlamaları da getirdi. Çalışanlar ABD'de yalnızca müşteri toplantıları için seyahat edebiliyor. Ayrıca şirket toplantılarının sanal ortamda yapılması için teşvik ediliyor.

Workday Satış Konferansı

Workday Sales Kickoff veya SKO, 2-4 Mart'ta Orlando, Florida'da yapılması planlanan yazılım şirketinin yıllık satış etkinliğini temel alıyor. Bir CNBC raporuna göre 3000 katılımcı getirmesi bekleniyordu ama iptal edildi ve dijital olarak yapılacağı vurgulandı.

Workday sözcüsü yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:

    Çalışanlarımızın ve topluluklarımızın refahı bizim önceliğimizdir ve çok dikkatli olmakla birlikte ekibimizi en güvenli şekilde topladığımızdan emin olmak için satış konferansımızı sanal ortama taşımaya karar verdik.

Üstelik yalnızca bunlar da değil. En büyük video oyun geliştirme fuarı GDC de yine benzer sebeple ertelendi. Şu anda tarih tam belli değil ama yaz aylarında yapılacağına dair çeşitli söylentiler var.

Ek olarak irili-ufaklı birçok şirketin konferansları da iptal edildi. Yani aslında başta da belirttiğimiz üzere teknoloji sektörünün Coronavirüs nedeniyle yediği darbe epey büyük.