COVID-19 aşıları Türkiye'de: 14 günlük test sürecinden geçecek

Aşıları taşıyan uçak Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı
Aşıları taşıyan uçak Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı

Çin'den sipariş edilen koronavirüs aşısının ilk partisini taşıyan uçak, Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 günlük test sürecinin ardından olumsuz bir durumla karşılaşılmazsa aşılama sürecine geçileceğini belirtti.

Çin'in başkenti Pekin'den salı akşamı yola çıkan COVID-19 aşıları Türkiye'ye ulaştı. Üç milyon doz aşıyı taşıyan THY'ye ait uçak saat 05.44'te Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. 4 aşamada gerçekleşecek aşılama işlemi ilk olarak COVID-19 ile birebir temas halinde olan sağlık çalışanlarına ve 65 yaş üzeri vatandaşlara uygulanacak. Çin’den getirilen inaktif COVID-19 aşısı iki doz şeklinde uygulanıyor.

"Test aşaması 14 gün sürecek"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da aşılara dair açıklama yaptı. Koca şu ifadeleri kullandı:

"Aşılarımızı getiren uçak Esenboğa Havalimanımıza ulaştı. 14 gün sürecek testleri hemen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzda başlayacak. Testleri biter bitmez ise aşılama programımız Halk Sağlığı GM koordinasyonunda gerçekleşecek. Birlikte başaracağız."

Bakan Koca aracı firma iddialarına da cevap verdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aracı firma kullanıldığına dair iddialara da yaptığı açıklama ile cevap verdi. Koca, Keyman İlaç A.Ş.'nin Sinovac firmasının Türkiye'deki distribütörü olduğunu ifade ederek, "Biontech ve Oxford aşısı dahil olmak üzere tüm aşı üreticileri ile devlet olarak bizzat aracısız görüştük. Devletimiz adına Devlet Malzeme Ofisimiz, Sinovac firması ile görüşmüş ve Türkiye'deki temsilcileri olan Keymen İlaç A.Ş. ile de lojistik süreci takip etmiştir. Sinovac firmasının Türkiye'deki tek yetkili distribütörü Keymen İlaç A.Ş. firmasıdır. Üstelik 7 yıldır bu durum böyledir" dedi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >