COVID-19 hapına dünyada ilk onay verildi

Arşiv
Arşiv

İngiltere'nin ilaç düzenleyicisi yaptığı açıklamada, Merck ve Ridgeback Bioterapötik tarafından ortaklaşa geliştirilen COVID-19 hapını onayladığını söyledi. Böylece İngiltere, koronavirüs aşısında olduğu gibi, koronavirüs hapını da ilk onaylayan ülke oldu.

ABD merkezli ilaç üreticisi Merck, bir süredir üzerinde çalıştığı Koronavirüs ilacı için beklenen adım İngiltere'den geldi.

İngiltere koronavirüse karşı geliştirilen ilk hap olan Merck'in Koronavirüs antiviraline şartlı onay verdi. İngiltere bu adımı ile söz konusu ilacı onaylayan ilk ülke oldu.

Aşının aksine orayı hedef alacak

Şirketin bulaşıcı hastalıklar ve aşılar bölümünün başındaki isim olan Jay Gobler, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada geliştirdikleri ilacın aşılardan farklı olduğunu, aşıların aksine virüsün spike proteinini hedef almadığını belirtmişti.

Gobler bu özelliği sayesinde ilacın virüs insan vücudunda gelişmeye devam ederken de aynı derecede etkili olduğunun altını çizmişti.

Koronavirüsün kendi kopyalarını oluşturmasını sağlayan bir enzim olan viral polimerazı hedef alan ilaç virüsün genetik kodlarını bozarak onunla mücadele ediyor.

En çok 'erken dönemde' etki ediyor

Şirketten yapılan açıklamaya göre, ilaç en çok erken enfeksiyon döneminde uygulandığında etkili oluyor.

Şirket tarafından yapılan çalışmaya göre, ilaç yeni COVID-19 teşhisi konan hastaların hastaneye yatırılma şansını yaklaşık yüzde 50 oranında azaltıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >