COVID-19 tedavi rehberi güncellendi

Arşiv
Arşiv

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, COVID-19 rehberinde güncelleme yaptı. Rehberde şüpheli semptomları genişletilerek ateş, öksürük ve solunum sıkıntısının yanında boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı, tat ve koku kaybı, ishal gibi belirtiler de hastanın COVID-19 muayene alanına yönlendirilmesi için kriter olarak belirlendi.

Sağlık Bakanlığınca güncellenen COVID-19 rehberine göre, şüpheli hasta semptomları genişletildi. Bilim Kurulu tarafından hazırlanan çalışmada birçok yeni değişikliğin olması dikkati çekti.

Rehberde yapılan bazı değişiklikler şöyle;

Şüpheli semptomları genişletildi

Klavuzda hastanın ateş, öksürük, solunum sıkıntısından biri varsa; maske takılıp COVID-19 muayene alanına yönlendiriliyordu.

Son klavuzda bunlara ek olarak boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı, tat ve koku kaybı, ishal eklenerek şüpheli semptomlar genişletildi.

İlk rehberde 20 yaş altı kadınlarda tomografidenden kaçınılmalı diyordu. Son rehberde ise 20 yaş altı tüm bireylerde tomografiden kaçınılmalıdır deniyor.

"Tüm hastalar COVID-19 bulaştırabilir"

İlk rehberde olmayıp ikinci rehbere eklenen en önemli not; "Vaka tanımına uymayan diğer nedenler ile hastaneye başvuran hastalardan acil servisten dışlama konsultasyonu ve tomografi istenmesi uygun değildir, tüm hastaların COVID-19 bulaştırabileceği düşünülmelidir."

Testlerde değişiklik yok

Önerilen testlerde değişiklik yapılmadı. CBC, biyokimya, trop, CRP, D-Dimer, ferritin testleri yapılacak.

Kesin tanı konmuş gebelerde ilk klavuzda önerilen kinin son klavuzdan kaldırılıp sadece Lopinavir, Ritonavir tablet 10-14 gün öneriliyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >