COVID-19'da 'endemi süreci' başladı

COVID-19'da 'endemi süreci' başladı
COVID-19'da 'endemi süreci' başladı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Yılmaz COVID-19'a ilişkin yaptığı değerlendirmede "COVID-19'da ağır pandemi, salgın dönemi bitti, Bundan sonra 'endemi' şeklinde göreceğiz, grip gibi ilerleyecek. Yaz mevsimini çok daha rahat geçireceğiz" dedi. Salgınla mücadelede olumlu bir sürece girildiğini vurgulayan Yılmaz, yoğun bakım servisinde yalnızca 6 hastanın bulunduğunu belirtti. Peki endemi ne demek, endemi süreci nasıl geçecek? Endemi sürecinin, pandemiden en önemli farkı hastalığın soğuk algınlığı gibi geçmesi ve öldürücülüğünün azalması olarak ifade ediliyor. İşte endemi süreci hakkında detaylar...

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi de olan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Yılmaz, COVID-19 vaka sayıları ve vefat oranlarındaki azalmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"COVID-19 servisinde sadece 6 hasta yatıyor"

Salgınla mücadelede olumlu bir sürece girildiğini vurgulayan Yılmaz şu ifadelere yer verdi:

  • "Hastanemizde şu anda yoğun bakımda yatan 4 hastamız var. Bu hastalarımız uzun süredir tedavi gören kişiler. Yani son 15 günde yoğun bakıma aldığımız COVID-19 hastası olmadı."

COVID-19 servisinde ise sadece 6 hastanın yattığını aktaran Yılmaz, genel durumu iyi olan bu kişilerin de hafta başına doğru taburcu edilmesinin planlandığını söyledi.

"COVID-19 nedeniyle hastaneye müracaatlar azaldı"

Prof. Dr. Aydın Yılmaz, Türkiye genelinde de benzer durumun yaşandığını belirterek, "Türkiye genelinde COVID-19 nedeniyle hastaneye müracaatlar, yoğun bakımda yatan hasta sayısı oldukça azaldı" dedi.

Bu olumlu seyirde en büyük etkenin aşılama olduğunun altını çizen Yılmaz, hastalığı çok sayıda kişinin geçirmesinin sağladığı doğal bağışıklığın da önemli bir faktör olduğunu vurguladı.

Aydın Yılmaz değerlendirmesinde şunlara yer verdi:

  • "COVID-19'da ağır salgın, pandemi dönemi bitti. Bundan sonra 'endemi' şeklinde göreceğiz, grip gibi ilerleyecek inşallah. Umuyorum bu yaz mevsimini çok daha rahat geçireceğiz."

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Yılmaz, domuz gribinde de benzer durumun yaşandığını anımsattı.

Endemi-pandemi farkı nedir?

Dünyadaki hızlı yayılımı nedeniyle Dünya Sağlık Örgütünün COVID-19'u "pandemi" ilan etmesiyle gündeme gelen "pandemi" tanımı, hastalıkla mücadelede olumlu sonuçlar alınmasıyla yerini "endemi" ifadesine bıraktı. "Bir enfeksiyon hastalığının belirli bir coğrafyada veya toplulukta sürekli görülmesi durumu" olarak açıklanan "endemi"nin pandemiden en önemli farkını, hastalığın soğuk algınlığı gibi yerleşik, belli dönemlerde çoğalabilen bir yapıya dönüşmesi, öldürücülüğünün azalarak daha zararsız bir hale gelmesi oluşturuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >