COVID-19'da ikinci dalga ihtimali en yüksek 10 ülke: Listede Türkiye yok

Avustralya'da bir sağlıkçı ve bir vatandaş böyle görüntülenmişti.
Avustralya'da bir sağlıkçı ve bir vatandaş böyle görüntülenmişti.

400 bin kişinin ölümüne neden olan ve 9 milyonu aşkın kişiye bulaşarak küresel bir tehdit haline gelen COVID-19 virüsü ülkelerin aldığı tedbirleri gevşetmesiyle birlikte 'ikinci dalga' riskinin canlı kalmasına neden oluyor.

Oxford Üniversitesi'nin yapmış olduğu araştırmaya göre; Türkiye 'iyileşen ülkeler' kategorisinde yer alırken ikinci dalganın beklendiği 10 ülke bulunuyor.

İngiltere’nin önemli eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi, COVID-19'da ikinci dalgaya neden olma ihtimali en yüksek 10 ülkeyi açıkladı.

Çin’de ortaya çıkan ve dünya genelinde hızla yayılan korona virüs, ortaya çıkmasından bu yana 400 binden fazla kişinin ölümüne neden olurken, 9 milyondan fazla kişiye bulaşarak küresel ölçekte tehdit oluşturmaya devam ediyor.

Birçok ülkenin salgına karşı aldığı önlemleri gevşetmeye başlaması nedeniyle uzmanlar, ikinci bir korona virüs dalgası riski konusunda uyarıda bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü, pazar günü küresel virüs vakalarında rekor bir artış olduğunu bildirmişti. Ancak ülkeler, COVID-19 önlemlerinin ekonomik zorluklara sebep olması nedeniyle normalleşme sürecine girerek kısıtlamaları birer birer kaldırmaya başladı. Virüsün ikinci bir dalgaya neden olup olmayacağı tartışmaları da beraberinde getirirken, Oxford Üniversitesi, COVID-19'da ikinci dalga ihtimali en yüksek 10 ülkeyi bildirdi.

Birçok ülkede COVID-19 kapsamında alınan tedbirler gevşetildi.
Birçok ülkede COVID-19 kapsamında alınan tedbirler gevşetildi.

İkinci dalganın yaşanma ihtimalinin en yüksek olduğu 10 ülke:

Almanya, Ukrayna, ABD, İsviçre, Bangladeş, Fransa, İsveç, İran, Endonezya ve Suudi Arabistan olarak belirtildi.

Araştırma 45 ülke ve 25 bin vaka üzerinde gerçekleştirildi.
  • Oxford Üniversitesi, Almanya, Suudi Arabistan ve İran’ın önlemlerini gevşetmesinden sonra hissedilir ikinci dalgalar yaşadıklarını belirtti. İran, Mayıs ayındaki kilitlenmesini azalttığı için virüsün ikinci bir zirvesini görmeye başladı. Oxford Üniversitesi, İran’daki yetkililerin pozitif test oranlarının arttığını belirtmesi ile virüsün bir kez daha nüfus arasında yayıldığı ifade etti.
İtalya'da elektrikli scooter ile bir vatandaş böyle görüntülendi.
İtalya'da elektrikli scooter ile bir vatandaş böyle görüntülendi.

Türkiye iyileşiyor

Araştırmada; politikalarını gevşeten diğer ülkelerde vaka sayısının hala düşüşte olduğuna dair olumlu işaretlerin varlığına değinildi.


Oxford Üniversitesi; Türkiye, Belçika, Kanada, Polonya, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Belarus, İtalya, İspanya, Singapur ve Hollanda ise tedbirlerin gevşetilmesine rağmen vaka sayılarında büyük artışların görülmediği ülkeler olarak gösterildi.

Aynı zamanda iyileşen ülkeler arasında, İtalya ve İspanya gibi ilk dalgalardan sonra güçlü kilitlenmeler uygulayan ülkeler bulunurken, Belarus gibi sert kilitlenme yaşamayan ülkeler de bulunuyor. İtalya ve İspanya’da, kilit tedbirlerinin önemli ölçüde gevşemesine rağmen, haftalık olarak yeni vakaların dörtte bir oranında azaldığı kaydedildi. Bu ülkeler, azalan COVID-19 vakalarına rağmen, uzmanlar tarafından hala dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >