Çözenler kafayı yiyor: Kimin ölüp kimin yaşayacağına sizin karar vermenizi isteyen test

Kimin ölüp kimin yaşayacağına sizin karar vermenizi isteyen test
Kimin ölüp kimin yaşayacağına sizin karar vermenizi isteyen test

MIT'nin hazırladığı bir test, sürücüsüz aracın karıştığı kazalarda kimin ölüp kimin yaşayacağına sizin karar vermenizi istiyor.

Sürücüsüz araçlar birçok avantaj barındırması sebebiyle günümüzün en önemli teknolojilerinden biri. Trafikte sürücülerin yaşadığı kötü deneyimleri azaltması, enerji tasarrufunu artırması ve trafikte sıkışıp kalma gibi sorunları gideriyor. Ancak bu avantajlarının yanı sıra tabii ki dezavantajları da var. Örneğin; milyonlarca kişinin iş alanını tehlikeye atıyor ve araçlar internete bağlı olduğu için hackerler tarafından ele geçirilebiliyor. Dezavantajları bunlarla sınırlı değil çünkü sürücüsüz araçların belki de en büyük problemini söylemedik. En büyük problem; bu araçlar kaza yaptığında kimin hayatı öncelikli olacak? sorusu.



Bu konuda birçok farklı cevap veriliyor. MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) ise bu soruyu sizin vicdanınıza bırakmış durumda. Testteki her soru sizi farklı bir senaryoyla baş başa bırakıyor ve size ikilemler yaşatarak kimin öleceğini seçmenizi istiyor.

Test bittiğinde size ahlaki değerlerinizi gösteren bir bölümle karşılaşıyorsunuz. "Yasaları çiğnemeye eğilimli misiniz? Ölen insan sayısına mı yoksa niteliğine göre mi karar veriyorsunuz? Belli bir cinsiyeti veya yaşı mı koruyorsunuz? Kendinizi mi yoksa diğer insanları mı koruma eğiliminiz var?" gibi sorulara verdiğiniz cevaplara göre sizin ahlaki değerinizi belirliyor. Buradan teste ulaşabilir ve "start judging" butonuna basarak teste başlayabilirsiniz.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >