Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEOG'un kaldırılması için bir mani yok

cumhurbaşkanı erdoğan
cumhurbaşkanı erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEOG'un kaldırılması ile ilgili, "Sayın Başbakan ile bu konuyu etraflıca görüştük ve uygulamaya girmesi konusunda herhangi bir mani yok. Çok basit bir konu." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 72. Genel Kuruluna katılmak üzere ABD'nin New York şehrine hareketinden önce Atatürk Havalimanında basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Küresel barışın tesisi noktasında bizim de elzem gördüğümüz bazı başlıklarda toplantılar yapılacaktır. Son bir yılın muhasebesini yapmak suretiyle küresel adalet için elzem gördüğümüz noktaları açık ve net olarak ifade edeceğiz. Sürekli söylediğimiz gibi; dünya 5'ten büyüktür. Yine gündeme getireceğiz."

Bizim ilkeli tutumumuz, mazlumun sesi olma iddiamız ve değişimin şart olduğu yönündeki ifadelerimiz hep baki kaldı. Hak bildiklerimizi söylemekten, doğruları dile getirmekten asla çekinmedik, çekinmeyiz.

ABD Başkanı Trump ile yapacağı görüşme

Bu görüşme bölgesel anlamda kritik gelişmelerin yaşandığı bir zamana denk geliyor. Bu görüşmenin her iki ülke için de faydalı neticeleri olacağına inanıyorum.

Irak'taki referandum kararı

Bu ay MGK toplantımız 27'sindeydi, bunu 22'sine çekişimizin sebebi de; baktık ki Kuzey Irak yerel yönetimi hala aynı anlayışla devam ediyor. Bir defa burada bizleri rahatsız eden bir süreç var. Biz bir şey söylüyoruz, bizim 350 kilometre sınırımız var. Orada bizim soydaşlarımız var, dindaşlarımız var. Onlar da aynı şekilde. Bizler aynı medeniyetin mensuplarıyız. Onların Kürt olması, bizleri de Türk olarak birbirimizden ayırmıyor. Ama bu anlayışı, Irak'ın bölünmesi yönünde bir adıma çekerseniz, biz buyurun demeyiz. Zora girdiğin zaman kapımızı çalacaksın ama Irak'ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Irak merkezi yönetiminin takındığı tavır tabii ki federal yapının yöneticileri olarak kendilerinin hakkıdır. Ama gördüğümüz kadarıyla aynı şeyleri düşünüyoruz. Amerika'da da Sayın İbadi ile görüşmemiz olacak. Ama aynı istikamete bakıyoruz. O istikamet nedir? Irak'ın bölünmez bütünlüğüdür. Türkiye'den bize herhangi bir ses gelmedi falan... Ben bir defa MİT Müsteşarımı gönderdim. Biz sizinle bu işi defaatle konuştuysak, sen hala aynı yolda devam ediyorsan, kusura bakma.

MGK toplantısıyla Bakanlar Kurulu toplantısı biliyorsunuz aynı güne alındı. Türkiye kesin tavrını ortaya koyacak."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >