Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Türk askeri Libya'ya gitmeye başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk askeri Libya'ya peyderpey gitmeye başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk askeri Libya'ya peyderpey gitmeye başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. ABD'nin Kasım Süleymani'ye yönelik suikastını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir ülkenin en üst kademesindeki komutanını öldürmek karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum, buradaki seçicilik isabetli olmadı" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk askerinin Libya'ya peyderpey gitmeye başladığını da belirtti.

Özel bir televizyon kanalında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin bölgenin huzur ve istikrarı açısından yarattığı yakın riskleri kaygıyla takip ettiklerini belirterek, "Çünkü bu iş burada bitmeyecek, bunun muhakkak bir takip eden süreci de olacak" dedi. Erdoğan ayrıca Türk askerinin de Libya'ya gönderilmeye başlandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bu iş burada bitmeyecek"

Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta öldürülmesinin Irak başta olmak üzere, bölgemizin huzur ve istikrarı açısından yarattığı yakın riskleri de kaygıyla takip ediyoruz çünkü bu iş burada bitmeyecek. Bunun muhakkak bir takip eden süreci de olacak. Nitekim burada Hamaney'in yapmış olduğu açıklamayı bir kenara atamayız. Kimse de atmamalı. Bunun yanında Trump'ın '50 küsür noktayı tespit ettik, herhangi bir şeyin olması halinde biz bu 50 küsür noktaya gerekli olarak her türlü vuruşu yaparız.' Tüm tarafların zarar göreceği bir noktaya gelmeden bu gerilimin kontrol altına alınması lazım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk askerinin Libya'daki üstleneceği misyon hakkında ise şunları ifade etti:

"Bizim görevimiz koordinasyondur"

  • Bütün güvenlik kurumlarımız arasında eğitim ve öğretim programlarının düzenlenmesi noktasında teknik bilgi ve tecrübe paylaşımı noktasında bizim askerimizin oradaki görevi koordinasyondur. Şu anda bu koordinasyonu yapıyorlar. Orada bir harekat merkezi, bu harekat merkezinde de bizim bir korgeneralimiz bulunacak. Oradaki bu süreci onlar yönetecekler. Şu anda zaten peyderpey gidiyorlar.

"Amacımız Libya'da ateşkes sağlanması"

Anlaşmanın meşru hükumetin ayakta kalması ve oradan zaferle çıkması, kendi topraklarına ve varlıklarına sahip olmalarına destek sağlayacağına dikkati çeken Erdoğan, "Yaptığımız anlaşmayı zedelemeyecek, bu anlaşmanın biliyorsunuz... Zaten 1 yıllık bu tezkerenin süresi. Bu 1 yıl içerisinde de orada süratle bir netice almak ve TBMM'nin almış olduğu bu söz konusu kararın asıl amacı aslında Libya'da ateşkes sağlanması ve siyasi sürece geri dönülmesine yardımcı olmaktır. TSK unsurlarının Libya'daki olası mevcudiyetinin amacı, savaşmak veya savaştırmak değil. Bir taraftan da meşru hükümete destek sağlayarak bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyecek insani trajedilere yol açacak gelişmeleri önlemektir. Hatta bir an önce de anayasayı hazırlamaktır" ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >