Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün BM Genel Kurulu'nda 13'üncü kez hitap edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün BM Genel Kurulu'nda 13'üncü kez hitap edecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün BM Genel Kurulu'nda 13'üncü kez hitap edecek

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmelerinin 78'incisi, bugün New York'ta başlıyor. Genel Kurul için New York'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na 13'üncü kez hitap edecek.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, bakanları ve delegasyonları bir araya getiren BM Genel Kurulu görüşmelerinin 78'incisi, bugün New York'ta başlıyor.

Genel Kurul'a hitap etmek üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ziyareti kapsamda, ABD'deki vatandaş ve soydaş toplumu temsilcilerinin yanı sıra iş dünyası temsilcileri, düşünce kuruluşlarının yetkilileri ve Amerikan toplumunun farklı kesimlerinden müteşekkil kanaat önderlerinin katılacağı etkinliklere iştirak ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesi ABD'deki diplomasi trafiğini de sürdürüyor.

ABD'de ikinci gün temasları

Erdoğan, dünkü programı kapsamında, New York'taki Türkevi'nde Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren düşünce kuruluşu temsilcileriyle yuvarlak masa toplantısı yaptı.

Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı İmza Töreni'ne iştirak etti. Concordia Zirvesi'ne katıldı. Amerikalı iş insanlarını kabul ederek ikili görüşmeler yaptı.

Mevkidaşlarıyla da bir araya gelen Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile ikili ilişkileri ve bölgesel konuları değerlendirdi.

Erdoğan, ayrıca New York'ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i de kabul etti.

Bugün 13'üncü kez Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap edecek

Eylül ayındaki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, diplomasinin zirve yaptığı, önemli konuların masaya yatırıldığı küresel zirvelerden biri.

Genel kurula damga vuran isimlerden biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

İlk defa 2005’te genel kurula katılan Erdoğan, 2007, 2009 ve 2011 yıllarındaki toplantılarda da Başbakan olarak yer aldı.

BM Genel Kurulu'nda bugüne kadar 12 konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün bir kez daha BM kürsüsünden mesajlarını uluslararası kamuoyuyla paylaşacak.

Erdoğan, BM Genel Kurulu'na ilk kez 2005'te 'Başbakan' sıfatıyla hitap etmişti. Cumhurbaşkanı seçildiği 2014 yılından itibaren de aralıksız olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katıldı.

Koronavirüs döneminde çevrimiçi olmak üzere 12 defa genel kurula hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada bu tecrübeye sahip birkaç liderden biri.

BM kürsüsünden "Dünya beşten büyüktür" vurgusu

Erdoğan, ilk kez Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından katıldığı 2014 yılındaki 69. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda dile getirdiği "Dünya beşten büyüktür" ifadesiyle, BM'nin reform ihtiyacını net şekilde ortaya koydu.

Erdoğan, o konuşmasında şunları kaydetti:

"Daha fazla gecikmeden, daha fazla mazlum insan, masum insan hayatını kaybetmeden, küresel vicdan daha fazla yaralanmadan, Birleşmiş Milletler sorunlara ağırlığını koymalıdır. Altını çizerek ifade etmek isterim ki, dünya beşten büyüktür. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin dünya gerçekleri ile bağdaşmayacak şekilde Birleşmiş Milletleri etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum değildir. Tüm alınan kararlar, bakıyorsunuz bir ülkenin iki dudağı arasındadır. Eğer 'hayır' derse hayır, 'evet' derse o zaman icraata geçilebiliyor. Filistin'de sadece birkaç ay içinde 2 binden fazla masum insan katledilirken, Birleşmiş Milletler beklenen çözümü üretememiştir. Suriye'de 4 yıldır 200 binden fazla kişi katledilirken, 9 milyona yakın insan yer değiştirirken, Birleşmiş Milletler yine etkili çözümler sunamamıştır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkevi Binası'nın önünde sevgi gösterileri ile karşılandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıyan uçak Türkiye saatiyle 00.25'te New York John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’na indi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Havalimanı'nda Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ile New York Başkonsolosu Reyhan Özgür karşıladı. Karşılamanın ardından Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyet havalimanından konaklayacağı Türkevi'ne doğru yola çıktı.

Türkevi'nin önünde ise, kalabalık bir grup saatler önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı görmek için toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkevi'nin önünde büyük ilgi ve sevgi gösterisiyle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türkevi’nde diplomasi trafiği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'yı Türkevi'nde kabul etti.

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunan Erdoğan, Türkevi'nde temaslarını sürdürüyor.

Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile görüştü. Yarım saat süren kabul, basına kapalı gerçekleştirildi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra BM gündemindeki konular ile bölgesel ve küresel gelişmelere dair değerlendirmeler yapıldı, Afrika'daki gerilimler ve iki ülkenin çözüm önerileri de karşılıklı olarak ele alındı.

"Köklü bağlara sahip olduğumuz Cezayir ile işbirliğimizi her alanda geliştirmeyi sürdüreceğiz"

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından, "Dost ve kardeş Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile Türkevi'nde bir araya geldik. Köklü bağlara sahip olduğumuz Cezayir ile işbirliğimizi her alanda geliştirmeyi sürdüreceğiz" açıklamasını paylaştı.

Erdoğan, Stoltenberg'i kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunan Erdoğan'ın, Türkevi'ndeki basına kapalı kabulü yaklaşık 50 dakika sürdü.

Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile BM 78’inci Genel Kurulu marjında bir araya geldik, gündemimizdeki bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. Her zaman olduğu gibi NATO misyonlarına en aktif destek veren ülkelerden biri olmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile görüştü

Erdoğan, Türkevi’nde Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile de bir araya geldi. Yaklaşık 50 dakika süren görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi.

Erdoğan, Duda ile görüşmesinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları ifade etti:

"Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Türkevi'nde gerçekleştirdiğimiz görüşmede, ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel meseleleri de ele alma fırsatı bulduk. Sayın Duda ile görüşmemizin ülkelerimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum."

Öte yandan, görüşmelerde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın da hazır bulunduğu bildirildi.

Concordia Zirvesi Başkanı: Erdoğan'ın katılımından onur duyduk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki temasları kapsamında Concordia Zirvesi’ne katıldı. Zirvenin Başkanı ve kurucuları arasında yer alan Matthew Swift, Türkiye'nin dünyada siyasi, coğrafi ve ekonomik olarak çok kritik bir rol oynadığını söyledi; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirveye katılımından onur duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan New York’ta dünyanın önde gelen iş çevrelerini, hükümetleri ve düşünce kuruluşlarını buluşturan Concordia Zirvesi'ne katıldı, Amerika'nın önde gelen yatırımcılarıyla bir araya geldi.

Swift, "Türkiye dünyada hem siyasi olarak hem coğrafi olarak hem ekonomik olarak çok kritik bir rol oynuyor. Bu nedenle bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımından onur duyduk. Cumhurbaşkanı ile sohbete ev sahipliği yapmayı ve onun aklında ne olduğunu, dünyanın değişimini nasıl gördüğünü duymak için sabırsızlanıyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yatırımcılarca dikkatle takip edilen konuşmasının moderatörlüğünü yapan Matthew Swift, Başkanı olduğu Concordia’nın değişen dünyadaki kritik önemine değindi:

"Dünya değişiyor ve en büyük farklardan biri de artık çok hızlı değişmesi. Bu pek alışık olduğumuz bir durum değil. İnsanlarla tanışmak ve farklı sorunlara çözümler geliştirmek için bu zirveleri düzenliyoruz."

Swift, "Türkiye'nin uluslararası ticaretten tarıma, imalattan ithalata, ihracata kadar çok geniş bir yelpazede ön saflarda yer almasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla, eğer Türkiye'yi kapsayan bir görüşmeniz yoksa, resmin tamamını kapsayabildiğinizden emin değilim. Bu, dünya için eşsiz bir hafta. Cumhurbaşkanının yatırım alanında söyleyecekleri ve New York’a getirdiği mesaj beni heyecanlandırıyor." ifadelerini kullandı.

'Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'na ilk imzayı Cumhurbaşkanı Erdoğan attı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu kapsamında, eşi Emine Erdoğan'ın önderlik ettiği Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'na ilk imzayı attı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iyi niyet beyanına ilişkin yaptığı açıklamada, insanlığın geleceği adına önemli bir imza attıklarını belirterek "Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'nı imzalayarak, daha temiz, yeşil ve yaşanabilir bir dünya için tavrımızı ortaya koyduk." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >