Cumhurbaşkanı Erdoğan: YPG bölgeden atılmazsa bizim görevimiz başlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin, "Biz bunları buralardan kesinlikle atarız" dedi. Atmazlarsa bizim görev başlar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin, "Biz bunları buralardan kesinlikle atarız" dedi. Atmazlarsa bizim görev başlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Suriye mutabakatının sağlanmasının ardından Türkiye'ye dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, 150 saatlik anlaşmaya ilişkin, "Sayın Putin çok kararlı konuştu, 'Biz bunları buralardan kesinlikle atarız' dedi. Şimdi tabii bu sözü verdiğine göre atılmayınca bizim görev başlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya ile varılan anlaşma ile terör koridoruna bir darbe daha vurulduğunu belirten Erdoğan, "Rusya ile ilgili olarak Sayın Putin çok kararlı konuştu, 'Biz bunları buralardan kesinlikle atarız' dedi. Şimdi tabii bu sözü verdiğine göre atılmayınca bizim görev başlar" dedi. Erdoğan, YPG'nin rejim elbisesi içinde bölgede kalmasına müsaade edilmeyeceğini belirtti.

"Kamışlı'da Rusya ve rejim güçleri bulunuyor"

Erdoğan, bir gazetecinin, 'Kamışlı’nın dahil edilmemesi gibi bir ifade oldu. Bu tam olarak ne anlama geliyor? Ortak devriyenin dışında ama YPG’nin olmayacağı 30 kilometre alanın içinde mi Kamışlı?' sorusuna, "Kamışlı’nın özelliği şu, Kamışlı şu an itibarıyla Rus askerleri ile rejim güçlerinin bulunduğu bir yer. Dolayısıyla orada bizimle karşı karşıya gelmek gibi bir şeyi arzu etmiyorlar. Biz de zaten böyle bir şeyi arzu etmedik ve başından itibaren Kamışlı tarafında böyle bir şeye girmedik" cevabını verdi.

"Sözler yerine getirilmezse süreç devam eder"

Erdoğan, 'ABD ile anlaşmamızda bir süre vardı. Burada da bir süre var, 150 saat. Eğer Türkiye PKK-YPG güçleri çıkmayı reddederse kalan yerlere askeri harekat seçeneğini masada tutuyor mu? Bir de Türkiye-Rusya arasında kurulacak mekanizmanın bir yerinde bir şekilde rejim de yer alacak mı?' sorusuna ise şu cevabı verdi:

"Gerek ABD gerekse Rusya ile olan bu anlaşmalarımızda eğer verilen sözler yerine gelmezse bizim için atılması gereken adımlarda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Amerika ile yapılan anlaşma kısmında yine aynı operasyonumuzu kararlılıkla devam ettiririz. Rusya ile ilgili olarak da Sayın Putin çok kararlı konuştu, “Biz bunları buralardan kesinlikle atarız” dedi. Şimdi tabi bu sözü verdiğine göre atılmayınca bizim görev başlar. O da aynen diğerleri ile ne ise bunlarla da o olacaktır. Değişen bir şey olmaz. Süreci göreceğiz".

  • Erdoğan, güneye çekilecek olan PKK-PYD'nin isim değiştirerek Suriye’de rejim ordusunun içine girip girmeyeceği konusunda da, "Bu konu ile ilgili olarak zaten biz Sayın Putin’e bir hatırlatma yaptık, sizin dediğinizin değişik bir versiyonuydu. Dedik ki 'Bunlar icabında rejimin elbiselerini giymek suretiyle arazide kalırsa ne olur?' 'Müsaade etmeyiz' dedi. Takipte olacağız" ifadelerini kullandı.

"Biz Kürtlerle değil YPG/PKK ile mücadele ediyoruz"

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >