Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Nobel tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Srebrenitsa katliamını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Peter Handke'nin Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmesine ilişkin,"Nobel ödülünün ırkçı birine verilmesi insan hakları ihlalinin ödüllendirilmesinden başka bir anlam taşımayacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, Srebrenitsa katliamını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Peter Handke'nin Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmesine tepki gösterdi.

"İnsan hakları ihlalleri ödüllendiriliyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan Peter Handke Nobel verilmesiyle ilgili tepki gösterdi. Erdoğan sosyal medya üzerinden yayınlanan açıklamasında Handke için şu ifadeleri kullandı:

  • "10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde, Nobel Edebiyat Ödülü'nün Bosna Hersek'te yaşanan soykırımı inkar eden ve savaş suçlularını savunan ırkçı bir şahsa verilmesi, insan hakları ihlallerinin ödüllendirilmesinden başka hiçbir anlam taşıyamayacaktır."

Bir açıklamada Aziz Sancar'dan geldi

Avusturyalı yazar Peter Handke, 2019 Nobel Ödülü'nü aldı.Handke dünyanın kabul ettiği Bosna katliamını inkar etti ve bu yüzden tepkilerin odağında yer aldı. Bu tepkilerden birisi de Nobelli bilimadamı Prof. Dr. Aziz Sancar'dan geldi. Sancar şu ifadeleri kullandı:

  • "Srebrenitsa soykırımı şehitlerinin yeşile sarılmış dizi dizi tabutlarının bir resmi vardı. O resmi 5 yıl ofisimin girişindeki ismimin yanındaki tabelaya astım ki her gün bu soykırımı hatırlıyayım. Boşnak kardeşlerimize de Sırpların “Türk” dediklerini ve bu soykırımında Türkleri oldürdüklerini düşündüklerini Batı basınında da okudum. Bunun acısını hâlâ içimde taşırım. Bu konuda söyleyeceklerim bu kadar."

Aziz Sancar.
Aziz Sancar.

Ne olmuştu?

Uluslararası mahkemede savaş suçları ve soykırımdan yargılandığı sırada hayatını kaybeden eski Sırp lider Slobodan Milosevic'in büyük bir hayranı olan Peter Handke, Kosova'da savaş devam ederken yayımlanan bir makalesinde de "Sırpları destekliyorsanız, ayağa kalkın." ifadesini kullanmıştı.

Saraybosna'daki Müslüman Boşnakların "kendi kendilerini öldürdüklerini ve suçu Sırplara attıklarını" savunan Handke, Sırpların Srebrenitsa'da soykırım yaptığına asla inanmadığını belirtmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >