Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Simit Sarayı' açıklaması: Tasvip etmiyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Simit Sarayı'nın Ziraat Finans Grubu'na satılacağı iddialarına "Tasvip etmem mümkün değil" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Simit Sarayı'nın Ziraat Finans Grubu'na satılacağı iddialarına "Tasvip etmem mümkün değil" dedi.

Ziraat Finans Grubu, Simit Sarayı’nın yüzde 51’ini almak için geçen hafta Perşembe günü Rekabet Kurumu’na başvurduğu iddia edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili “Kamu bankalarının özel şirketleri kurtarmasını tasvip etmiyorum” açıklamasından sonra Simit Sarayı, yerli ve yabancı firmalarla şirkette ortaklık için görüşüldüğünü belirtti.

Ziraat Finans Grubu’na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (Ziraat GSYO) Simit Sarayı’nın yüzde 51’ini almak için geçen hafta Perşembe günü Rekabet Kurumu’na başvurduğu öne sürülmüştü. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malezya’da gazetecilere yaptığı ‘Kamu bankalarının özel şirketleri kurtarmasını tasvip etmiyorum’ açıklamasının ardından Simit Sarayı bir açıklama yaparak yerli ve yabancı firmalarla şirkette ortaklık için görüşüldüğü açıklaması yapıldı.

"Konuyu duyduğum anda genel müdürü aradım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Malezya'da Simit Sarayı'nın Ziraat Bankası tarafından kurtarılması ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada "Bunu duyduğum anda genel müdürümüzü aradım. Genel müdürümüz, 'Bir ara gündeme geldi ama böyle bir şeyi şu anda düşünmüyoruz' dedi" ifadelerini kullandı.

"Tasvip etmem mümkün değil"

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

  • "Benim bunu tasvip etmem mümkün değil. Geçmişte kamu bankalarının görev zararı olayları sebebiyle nasıl battığını hatırlayın; bütün kamu bankaları görev zararı adı altında çökertilmişti. Biz geldik, önce kamu bankalarımızın tamamını görev zararlarından kurtardık. Şu anda Ziraat sadece ulusal değil uluslararası alanda önde gelen bankalardan bir tanesi."

Simit Sarayı'ndan açıklama

Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, Simit Sarayı’nın 500 milyon dolarlık borcu olduğu iddiasının kesinlikle gerçeği yansıtmadığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde bir köşe yazarının tamamen asılsız ve dayanaksız rakamlarla basında yer alan yazısından yola çıkılarak yapılan 500 milyon dolarlık borç yorumlarını üzülerek takip etmekteyiz. Simit Sarayı’nın iddia edildiği gibi 500 milyon dolar borcu yoktur. Bütün bankalara gayri nakit borcumuz, bu bahsi geçen rakamın üçte biri bile değildir. Kullandığımız kredilerin yüzde 80’ini de özel bankalar aracılığıyla sağlanmıştır. Bankalarda kayıtlar mevcuttur.

"Fonlarla görüşmeler devam ediyor"

Kavukcu, “Simit Sarayı’nın büyüme hedefli birçok ulusal ve uluslararası fonla olan görüşmeleri devam etmektedir. Simit Sarayı’na daha önce de birçok fonun ve sermaye girişiminin ilgisi ve teklifleri olmuştur ve hala bu ilgi devam etmektedir. Herhangi sonuçlanmış bir anlaşma henüz yoktur” dedi.

Ne olmuştu?

  • Ziraat Finans Grubu’na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (Ziraat GSYO) geçen hafta Simit Sarayı’nın yüzde 51’ini devralmak için Rekabet Kurulu’na başvurduğu iddia edilmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >