Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Saygı duymuyorum

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Şurasında konuştu. FETÖ üyelerinin Türkiye iade edilmemesine değinen Erdoğan, "Ben bunların kararlarına kesinlikle saygı duymuyorum, inanmıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde Adalet Şurası düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Hukuk başkadır, kanun başkadır, adalet başkadır.

Bir şeyi gerçekleştiremedik. UYAP gibi önemli teknolojiyi maalesef, bu bir özeleştiridir, FETÖ'cülere kaptırdık. Orayı o kendi sinsi emelleri için acımasız kullandılar. Oradan da en büyük zulmü bir gördük.

Her şey yolunda giderken adaletle davranmak nispeten daha kolay olabilir. Zor olan kriz dönemlerinde aynı davranışı sergileyebilmektir. Şu anda biz 1. Adalet Şurası'nı yapıyoruz. Bu çok ama çok önemli. Zira Rabbimizin emri ilahisi, bütün işlerinizde istişare edinizdir.

  1. Ülkemden kaçıp giden o malum teröristi Amerika'da besleyen kişiler, "ver bize bunu" dediğimizde vermiyor. Bizden 12 terörist istediler, biz onlar 15 sene içerisinde verdik. Şu anda yargı makamlarımız bu kişi ile ilgili kararlarını veriyor, bütün dosyaları gönderiyor. Hukuka, kanuna, zerre kadar saygıları yok. Siyasi kararlarla Türkiye'ye meydan okumaya yöneliyorlar. Beni bu noktada farklı görün. Ben bunların kararlarına kesinlikle saygı duymuyorum, inanmıyorum.

Milletimizden ricam

Milletimizden ricam, adalet teşkilatımızı, özellikle hakimlerimizi ve savcılarımızı itibarsızlaştırmaya yönelik ithamlara itibar etmemeleridir. Davalar sonuçlanıp kararlar ortaya çıktığında, varsa eksiği fazlası bunları hep birlikte konuşuruz, tartışırız. Bu aşamada bizlere ve milletimize düşen; sabırlı olmak, adalet teşkilatımızın işini kolaylaştırmaktır.

Milletimize çağrım, hakimlerimizi ve savcılarımızı itibarsızlaştırmaya yönelik ithamlara itibar etmemeleridir. Bize düşen sabırlık olmaktır. Hakim, savcı ve personel sayısındaki azalmaya rağmen hizmetleri daha hızlı şekilde veren adalet teşkilatı mensuplarımıza şükranlarımı sunuyorum. Yeni alımlar ve hizmet için eğitimlerle, süratle personel eksiği tamamlanarak hizmetler daha üst kaliteye çıkartılıyor. Milletimize verdiğimiz adalet sözünü tutma yolunda kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz.

Adalet ile ekonomi arasında da çok yakın bir ilişki var. Bize yatırımcı şunu sorar: Yargıda, şöyle şöyle oluyor. Bize garanti verebilecek misiniz? Biz de kendilerine "yanlışınız olmadıktan sonra tabii ki veririz" cevabını veririz. Bu güven bunları da ülkemize çekiyor. Para, cıva gibidir. Güvene ve istikrara doğru kendine en uygun yeri bulur ve oraya gider.

Ekonomi ile ilgili günümüzdeki kriterlerin kesinlikle adil olmadığı da bir gerçektir. Türkiye olarak en önemli yatırımları yaptığımız, en canlı üretime sahip olduğumuz dönemlerde dahi, kredi derecelendirme kuruluşlarının kasıtlı açıklamalarına maruz kalmış bir ülkeyiz. Büyümede 3. çeyrekte Türkiye dünyada 1 numara oldu. Yıl sonu itibarı ile yine büyümede dünyada ya 1 oluruz, ya 2, ya 3.

Dünya 5'ten büyüktür sözümüz, küresel adaletsizliğe karşı yapılmış en büyük başkaldırıdır. Biz altyapımızla, üst yapımızla hedeflediğimiz ekonomik büyüklüğe ulaşmaya çalışırken sürekli yavaşlatılmaya çalışıyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >