Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay açıkladı: Tam kapanma 19 Mayıs'a kadar uzatılacak mı?

Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Tam kapanma süresini 19 Mayıs’a kadar uzatmak gibi bir gündemimiz şimdilik yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

Tam kapanma günlerinde 'Tam kapanma 19 Mayıs'a uzatılacak mı?' sorusu büyük merak konusu oldu.

Canlı yayına konuk olan Oktay, "Şu anda böyle bir şey gündemimizde yok. Kabinede değerlendirilir, sonrasında nihai karar verilir. Kamu ile de paylaşılır bu. Şu anda böyle bir uzatma gündemimizde yok" diye konuştu.

Kapanma sürecinin net ve şeffaf yürütüldüğünü söyleyen Oktay, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığımız günlük verileri sürekli paylaşıyor. Salgın dönemini tam kapanmaya girmeden yönetmeye çalıştık. Ekonomik ve sosyal boyutu olduğu için tüm çarkları yürütmeye çalıştık. Ramazan'dan önce pik yaşadık. Yoğun bir dönem yaşadık. Bir ilk yarı kapanma ile bazı tedbirler almıştık. Azaltmayı gerçekleştirebilirsek yaz sezonuna girersek çok daha avantajlı şekilde girelim diye tedbirlere başvurmuştuk. Tam kapanmanın gerekli olduğunu gösterdi veriler"

Destek eleştirilerine yanıt

Fuat Oktay, muhalefetten gelen pandemi desteklerinin yetersiz olduğu eleştirilerine de yanıt verdi:

"Esnafa yaptığımız hibe ödemeleri var. KDV indirimleri var. Stopaj indirimleri var. Çok farklı kısa çalışma ödeneklerimiz var. İşten fesih hakkının kaldırılması var. Böyle bir dönemde kimse çalışanını işten çıkaramaz. 130 milyara yakın kredi ertelemeleri var. Herhalde bunları destekten görmüyorlar.

"18 aşı çalışması var"

Yerli aşı çalışmalarına ilişkin bilgi de veren Oktay, çalışma yürüten firmaları sıkı bir takibe aldıklarını söyledi.Oktay devam eden çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Aşı çalışmalarını bir ekosistem olarak düşünürsek içinde kimler varsa tamamını içine alan süreci sıkı bir takip altına aldık. Toplam 18 aşı çalışması var. Bunlardan yedisi başvuru aşamasına gelmişti. Yani insan deneyi aşamasına gelen. Bunları yakın takibe aldık. Yedi firmadan dördü klinik test onayını aldı. Bir tanesi de biraz daha önde, Kayseri'deki."

Üçüncü hatırlatma dozlarının yerli aşı ile uygulanmasını arzu ettiklerini söyleyen Oktay, "Aşı artık bir güce dönüşmüş durumda. Üretilecek bir aşıyı sadece Türk insanı beklemiyor. Bizden daha yakın takip eden ülkeler var" dedi.

Aşıda tedarik sıkıntısı

Oktay, aşıdaki tedariki ile ilgili sıkıntılara da değindi. Çin ile görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Oktay, "Biontech ve Sputnik için görüşmeleri de yapıyoruz. Aşılama devam ediyor. Şu anda aşılamada dördüncü sıradayız. Burada çok daha hızlı bir şekilde devamını getireceğiz Sputnik zaten onayını aldı, görüşmelerini yaptılar, hızlı bir şekilde üretim boyutuna geçecekler" ifadelerini kullandı.

Tam kapanma tedbirleri

  1. Kabine toplantısı sonrası alınan tam kapanma kararı 29 Nisan saat 19:00 ile 17 Mayıs saat 05:00 arası uygulanacak. Tam kapanma boyunca marketler hafta içi ve cumartesi günleri saat 10:00 ile 17:00 arası hizmet verebilecek.
  2. Pazar günleri ise zincir marketler hizmet veremeyecek.
  3. Kısıtlamada markete gidişleri amaç dışında kullananlara da izin verilmeyecek.
  4. Alınan karar doğrultusunda ailece markete gidişlerin önüne geçilecek.
  5. Kabine toplantısı sonrası alınan kararda kafe ve restoranların paket servis hizmeti verebileceği belirtildi. Buna göre; Ramazan ayı sonuna kadar (13 Mayıs Perşembe gününe kadar) 24 saat esasına göre sadece paket servis yapabilecek. Ramazanın bitmesiyle de saat 01.00’e kadar paket servis yapabilecekler.
  6. Tam kapanma boyunca ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamul ruhsatlı işyerleri ile bu işyerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak.
  7. Tam kapanma tedbirleri kapsamında zorunlu hallerin dışında şehirlerarası seyahat mümkün olmayacak. Bu seyahatler izin belgesine tabi tutulacak.
  8. Öte yandan şehirlerarası hizmet veren araçlarda (uçak hariç) yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'si kadar yolcuya izin verilecek.
  9. Şehirlerarası yolculukta kısıtlama dışında olan otel rezervasyonları tam kapanma süresinde kısıtlamadan muafiyet sağlamayacak. Yani kısıtlama döneminde otel, pansiyon gibi konaklama tesislerinde rezervasyonunun bulunması, vatandaşlar açısından sokağa çıkma veya şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlamayacak.
  10. Konaklama tesisleri yalnızca seyahat izin belgesi olanlara hizmet verebilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >