Cumhurbaşkanı'nı G20 zirvesinde yoğun diplomasi trafiği bekliyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Çin'de yapılacak G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı'nın görüşceği devlet başkanlarını açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Çin'de yapılacak G20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı'nın yoğun ikili görüşme trafiği halinde olacağını söyledi.

Kalın: "Bugün itibarıyla kesinleşmiş olanları sizinle paylaşmak istiyorum. Programlar devam ediyor, muhtemelen bu sayı bir hayli artacak. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı ile, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı ile, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı ile, Japonya Başbakanı ve AB başkanları ile görüşmeleri olacak, BM Genel Sekreterini kabul edecek. Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı, Almanya Şansölyesi ve İtalyan Başbakanıyla da dörtlü toplantı planlanıyor" şeklinde konuştu.

- "Obama ile Gülen'in iadesi de konuşulacak"

Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Obama ile yapacağı görüşmede FETÖ'nün iadesi meselesi de elbette gündeme gelecektir. Sayın Biden ile görüşmede konuşulanları Sayın Obama ile paylaşmıştır. Bizim beklentimiz iade edilmesidir. İade edilene kadar da gözaltına alınmasıdır. Şu anda faaliyetlerine devam ediyor.

- Fırat Kalkanı Harekatı

Operasyonun öncelikli amacı sınır güvenliğimizin sağlanması ve buradaki terör unsurlarının bütünüyle temizlenmesidir. Zaman zaman özellikle Amerikalı yetkililerden, Türkiye ile PYD ve YPG terör örgütünü adeta aynı kefeye koyan onları eşitleyen açıklamalar duyuyoruz. Bunlar kabul edilemez."

- "PYD ile anlaşma söz konusu değil"

PYD ile anlaşma söz konusu değil. PYD, PKK'nın Suriye uzantısı olan bir terör örgütüdür. Türkiye'nin herhangi bir anlaşması söz konusu değildir. Biz Fırat Kalkanı ile ilgili hedeflerimizi en başta koyduk. PKK ve uzantıları bu operasyondan neden rahatsızlar? Eğer amaç DAİŞ ile mücadele ise bunlar orada ne yapıyorlar? Fırat'ın doğusuna geçmedikleri sürece bizim için hedeftirler. Bize başta söylenen bu operasyon biter bitmez bunların çekileceği. Bırakın Menbiç'ten çekilmeyi, Cerablus'a doğru geldiler. Adeta bölgeyi işgal etme fırsatçığının örneklerinden birisi.

- "Daba başarılı olsaydı AB ne yapacaktı?"

Avrupa Birliği'nin Dijital Ekonomi ve Dijital Toplum'dan sorumlu Komiseri Günther Oettinger'in, "Türkiye'nin AB üyeliğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan sonrasının konusu" şeklindeki açıklamalarının sorulması üzerine Kalın, "Bilemiyorum cevabı hak eden ciddiyette bir açıklama mı? Türkiye'nin AB üyeliği stratejik bir hedef olmaya devam etmektedir. Darbe girişiminde nasıl tavır aldılar. Bunu düşünsünler. Bu tür spekülasyonlar fayda sağlamaz. Türkiye'nin, bölgenin güvenliğini sağlayacak kilit ülke olduğunu onların da artık anlaması gerekiyor. Darbe girişimi başaralı olsaydı AB ne yapacaktı? Bırakın Erdoğan'ı eleştirmeyi sevsin sevmesin ... demokrasi ve özgürlük adına herkesin cumhurbaşkanımıza ve bu millete bir teşekkür borcu var" diye konuştu. Kalın, Kurban Bayramı nedeniyle Gazze'ye ikinci bir yardım gemisinin bir kaç gün içinde gidebileceğini de belirtti.




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >