Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıkların yüzde 100'ü açıldı

Arşiv
Arşiv

Türkiye genelinde seçimlere yüzde 88,92 oranında katılım sağlandı. Türkiye genelinde sandıkların yüzde 100'ü açıldı. İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluk sağlanamadığı için 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimleri yapılacak. İkinci tur seçim süreci işlemeye başlayacak. İşte Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde son durum...

Milyonlarca seçmen Türkiye genelinde Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri için sandığa gitti.

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için Türkiye genelinde oy verme işleminin son bulmasının ardından sayma işleminin yüzde 100'ü tamamlandı. Veri girişi devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan yarıştı.

Adaylığını açıklayan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce seçime günler kala yarıştan çekildiğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde son durum:

AÇILAN SANDIK SAYISI %100

Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,51

Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88

Ata İttifakı adayı Sinan Oğan yüzde 5,17

Liderlerin sandığında kim kaç oy aldı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu İstanbul Üsküdar’daki Saffet Çebi Ortaokulu’nda kullandı.

Erdoğan'ın oy kullandığı sandıktan cumhurbaşkanlığı seçimleri için Cumhur İttifakı’nın adayı Erdoğan 212, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu 132 oy, Ata İttifakı’nın adayı Sinan Oğan ise 12 oy aldı. Böylece bu sandıktan en yüksek oy Erdoğan’a çıktı.

Kılıçdaroğlu'na 229 oy çıktı

Kılıçdaroğlu'nun, Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda oy kullandığı sandıktan çıkan oylar da belli oldu. Kılıçdaroğlu, 229 oyla birinci oldu. Erdoğan'a 90, Oğan'a 6 oy çıktı. Cumhurbaşkanı adaylığından çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye ise oy çıkmadı.

Oğan'ın sandığından Kılıçdaroğlu çıktı

Oğan ise İstanbul'daki Kocatepe Mimar Kemal Anadolu Lisesi'nde oy kullandı. Oğan'ın sandığından Kılıçdaroğlu çıktı. Kılıçdaroğlu oyların 278'ini, Erdoğan 36'sını, Oğan 14'ünü aldı. İnce için oy çıkmadı.

  • YSK verilerine göre 2023 milletvekili seçim sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.
  • Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Milletvekilliği oy oranları

▪Cumhur İttifakı: %49,37

▪Millet İttifakı: %35,12

Açılan sandık: %100

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı seçim takvimine göre ikinci tur 28 Mayıs’ta yapılacak.

YSK Başkanı Yener, açılan sandık ve oy oranını açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, saat 09.45 itibarıyla cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,40, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,96, Sinan Oğan'ın yüzde 5,2 ve Muharrem İnce'nin yüzde 0,44 oy oranına sahip olduğunu açıkladı.

Yener, YSK önünde basın mensuplarına Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde açılan sandık sonuçları ve oy oranlarına ilişkin açıklama yaptı.

Saat 09.45 itibarıyla sisteme gelen verileri paylaşan Yener, şunları kaydetti:

"Yurt içi sandık sayımız toplam 192 bin 214 olup, 09.45 itibarıyla 192 bin 187 sandığımız açılmış olup, yüzde 99'luk yurt içinde bir açılma oranı vardır. Şu anda yurt içinde açılmayan sandık sayısı 27 adettir. Yurt dışında 9 bin 594 sandığımız bulunmakta olup, yurt dışında açılan sandık 8 bin 65'tir. Şu an itibarıyla 1529 yurt dışında açılmayan sandık bulunmakta olup, yurt dışında açılan sandık sayısı oranı ise yüzde 84,06'dır. Bu verilere göre 09.45 itibarıyla Sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,40, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,96, Sayın Sinan Oğan yüzde 5,2, Sayın Muharrem İnce yüzde 0,44 oy oranına sahiptir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Veri girişimiz devam etmektedir"

Seçim ikinci tura kalırsa süreç nasıl olacak?

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanmazsa 28 Mayıs Pazar günü yapılacak olan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamasına ilişkin takvim yürürlüğe girecek.

Buna göre Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışacak.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday ikamesi için belirlenen süre, bugün saat 17.00’de sona erecek.

Geçici sonuçların ilanının gecikmesi halinde aday ikamesine ilişkin seçim takvimi buna göre teselsül ettirilecek.

15 Mayıs itibarıyla ikinci tura kalan adaylar için propaganda dönemi başlayacak.

18 Mayıs’ta itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak

Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi de aynı gün saat 17.00’de sona erecek ve ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

16 Mayıs’ta ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi ise saat 17.00’de son bulacak ve yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

17 Mayıs’ta il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ya yapılacak itiraz süresi 17.00’de sona erecek.

İlçe seçim kurullarınca, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerinin SEÇSİS’e işlenmesine başlanacak.

Yurt dışı ilçe seçim kurulunca, varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişiklikleri yapılacak.

18 Mayıs’ta İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak.

İkinci turda oy verme günü 28 Mayıs olacak

19 Mayıs’ta YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

20 Mayıs’ta gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak.

24 Mayıs’ta yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.

24 Mayıs itibariyle adayların radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

Seçim propaganda dönemi 27 Mayıs’ta saat 18.00’de sona erecek.

İkinci turda oy verme günü 28 Mayıs olacak.

29 Mayıs’ta cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek.

1 Haziran'da her şey belli olacak

Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi aynı gün 17.00’de sona erecek ve yapılan itirazlar ilçe seçim kurullarınca en geç 23.59’a kadar karara bağlanacak.

30 Mayıs’ta ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına yapılacak itiraz süreci saat 17.00’de sona erecek ve en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

31 Mayıs’ta il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı, YSK’ya yapılacak itiraz süresi sona erecek.

1 Haziran’da il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak.

Kesin seçim sonuçları YSK tarafından Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >