Cumhurbaşkanlığı sisteminde düşünülen 14 yeni Bakanlık

Bakanlar Kurulu Toplantısı (Arşiv)
Bakanlar Kurulu Toplantısı (Arşiv)

24 Haziran seçimlerinden sonra geçilecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi beraberinde yeniliklerini de getiriyor. Bu yeni sistemde en önemli konuların başında bakanlık sayısının azaltılması geliyor. İşte yeni sistemde düşünülen bakanlıklar.

24 Haziran seçimlerinin ardından bakanlık sayılarında da değişikliğe gidiliyor. Özellikle altyapı, ulaştırma, enerji, şehircilik gibi bakanlıklar ile, sahada orman ve tarım gibi birbirine yakın görev yapan bakanlıkların, yeni dönemde birleşmesi gündemde.


İşte yeni sistemde düşünülen bakanlıklar

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Sağlık Bakanlığı
Sağlık Bakanlığı
Millî Savunma Bakanlığı
Millî Savunma Bakanlığı
İçişleri Bakanlığı
İçişleri Bakanlığı
Adalet Bakanlığı
Adalet Bakanlığı
Yerel Yönetimler ve Şehircilik Bakanlığı

                                    
                                    
                                    
                                    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bir kısmı Yerel Yönetimler ve Şehircilik Bakanlığı olarak görevine devam edecek.
Yerel Yönetimler ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bir kısmı Yerel Yönetimler ve Şehircilik Bakanlığı olarak görevine devam edecek.
Tarım Orman ve Çevre Bakanlığı

                                    
                                    
                                    
                                    Orman ve Su İşleri Bakanlığı Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birleşerek Tarım Orman ve Çevre Bakanlığı olarak yeni sisteme dahil edilmesi bekleniyor.
Tarım Orman ve Çevre Bakanlığı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birleşerek Tarım Orman ve Çevre Bakanlığı olarak yeni sisteme dahil edilmesi bekleniyor.
Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanlığı

                                    
                                    
                                    
                                    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bilim Sanayi Bakanlığı'nın bir kolu ile bağlanarak Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanlığı adını alması gündemde.
Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bilim Sanayi Bakanlığı'nın bir kolu ile bağlanarak Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanlığı adını alması gündemde.
Hazine ve Mali İşler Bakanlığı

                                    
                                    
                                    
                                    Yeni sistemde Maliye Bakanlığı'nın kapsamı geliştirilerek Hazine ve Mali İşler Bakanlığı adı ile kabinede kendine yer bulması bekleniyor. Buraya Dış Ticaret Politikaları Teşkilatı-Gümrük İdaresi bağlanacak.
Hazine ve Mali İşler Bakanlığı Yeni sistemde Maliye Bakanlığı'nın kapsamı geliştirilerek Hazine ve Mali İşler Bakanlığı adı ile kabinede kendine yer bulması bekleniyor. Buraya Dış Ticaret Politikaları Teşkilatı-Gümrük İdaresi bağlanacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

                                    
                                    
                                    
                                    Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın  adı Bilimsel Araştırma ve Teknolojik Yatırımlar Bakanlığı olması bekleniyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın adı Bilimsel Araştırma ve Teknolojik Yatırımlar Bakanlığı olması bekleniyor.
Enerji Politikaları Bakanlığı

                                    
                                    
                                    
                                    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı isimi değiştirerek Enerji Politikaları Bakanlığı olarak kabinede yer alması bekleniyor.
Enerji Politikaları Bakanlığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı isimi değiştirerek Enerji Politikaları Bakanlığı olarak kabinede yer alması bekleniyor.
Aile Gençlik ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

                                    
                                    
                                    
                                    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birleştirilerek Aile Gençlik ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adı altında yeni sistemde yer alması bekleniyor.
Aile Gençlik ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birleştirilerek Aile Gençlik ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adı altında yeni sistemde yer alması bekleniyor.
AB ve Dışişleri Bakanlığı

                                    
                                    
                                    
                                    Yeni sistemde dış politika tek elden yürütülecek böylece Avrupa Birliği Bakanlığı Dış İşleri Bakanlığı'na bağlanmış olacak.
AB ve Dışişleri Bakanlığı Yeni sistemde dış politika tek elden yürütülecek böylece Avrupa Birliği Bakanlığı Dış İşleri Bakanlığı'na bağlanmış olacak.
 Milli Eğitim Kültür ve Spor Bakanlığı

                                    
                                    
                                    
                                    Yeni sistemde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın tek bakanlık ismi ile 'Milli Eğitim Kültür ve Spor Bakanlığı' olarak yer alması bekleniyor.
Milli Eğitim Kültür ve Spor Bakanlığı Yeni sistemde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın tek bakanlık ismi ile 'Milli Eğitim Kültür ve Spor Bakanlığı' olarak yer alması bekleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >