'DAEŞ'in ikinci kalesi' El Bab hakkında bilinmesi gereken 7 madde

Terör örgütü DAEŞ ve PYD açısından çok stratejik bir öneme sahip olan ilçe, DAEŞ'in Suriye'de kontrol ettiği en büyük ikinci yerleşim yeri. Peki El Bab Türkiye için neden önemli?

TSK'nın 24 Ağustos'ta Özgür Suriye Ordusu(ÖSO) ile birlikte başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı hız kesmeden devam ediyor. Şuana kadar 2 bin kilometre kareye yakın bir alan DAEŞ ve PYD terör örgütlerinden temizlenirken; Cerablus, Çobanbey ve Dabık gibi DAEŞ'in Türkiye sınırındaki merkezleri de Türkiye destekli ÖSO güçlerinin kontrolüne geçti. Şimdi sırada El Bab var.

Terör örgütü DAEŞ ve PYD açısından çok stratejik bir öneme sahip olan ilçe, DAEŞ'in Suriye'de kontrol ettiği en büyük ikinci yerleşim yeri olarak belirtiliyor. El Bab'ın önemi hakkında 7 maddeyi ise şöyle sıraladık.
Türkçe'de "kapı" anlamına gelen kasaba hem doğu-batı, hem kuzey-güney ekseninde çok kritik bir kavşakta bulunuyor.
Türkçe'de "kapı" anlamına gelen kasaba hem doğu-batı, hem kuzey-güney ekseninde çok kritik bir kavşakta bulunuyor.
Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıktaki El Bab, Suriye'de Rakka'dan sonra DAEŞ'in elindeki en büyük yerleşim birimi.

                                    * Bazı uzmanlar DAEŞ'in kontrol ettiği en büyük yerleşim birimi olarak Rakka'dan sonra Deyrizor'u gösteriyor.
Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıktaki El Bab, Suriye'de Rakka'dan sonra DAEŞ'in elindeki en büyük yerleşim birimi. * Bazı uzmanlar DAEŞ'in kontrol ettiği en büyük yerleşim birimi olarak Rakka'dan sonra Deyrizor'u gösteriyor.
Nüfusunun önemli bir kısmı Sünni Araplardan oluşan kasaba Kasım 2013'ten bu yana DAEŞ'in elinde bulunuyor.
Nüfusunun önemli bir kısmı Sünni Araplardan oluşan kasaba Kasım 2013'ten bu yana DAEŞ'in elinde bulunuyor.
İç savaştan önce yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı El Bab önemli bir sanayi merkeziydi. Şuan 200 bine yakın nüfusu olduğu belirtiliyor.​

                                    Bazı kaynaklar buranın DAEŞ tarafından ikinci kale olarak görüldüğünü öne sürüyor.
İç savaştan önce yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı El Bab önemli bir sanayi merkeziydi. Şuan 200 bine yakın nüfusu olduğu belirtiliyor.​ Bazı kaynaklar buranın DAEŞ tarafından ikinci kale olarak görüldüğünü öne sürüyor.
ÖSO, El Bab'ı alırsa DAEŞ tehdidi Türkiye sınırından daha da uzaklaştırılacak. Örgütün militan ve mühimmat tedarik ettiği en önemli yollardan biri de kapanacak​.

                                    Cerablus ve El Bab, DAEŞ'in kalesi konumundaki Rakka ve Deyr Ez Zor'a giden ana yolun üzerinde bulunuyor. Bu hat DAEŞ'in yaklaşık 2.5 yıl boyunca kuzeyden militan getirdiği ana güzergah oldu. Bu nedenle stratejik önem taşıyor.
ÖSO, El Bab'ı alırsa DAEŞ tehdidi Türkiye sınırından daha da uzaklaştırılacak. Örgütün militan ve mühimmat tedarik ettiği en önemli yollardan biri de kapanacak​. Cerablus ve El Bab, DAEŞ'in kalesi konumundaki Rakka ve Deyr Ez Zor'a giden ana yolun üzerinde bulunuyor. Bu hat DAEŞ'in yaklaşık 2.5 yıl boyunca kuzeyden militan getirdiği ana güzergah oldu. Bu nedenle stratejik önem taşıyor.
Bab ÖSO tarafından alınırsa, PYD/PKK'nın Afrin ve Kobani kantonlarını birleştirmesi de engellenecek. 

                                    PYD terör örgütü Suriye'de ilan ettiği kantonları birleştirirse, Türkiye'nin en uzun sınırı olan Suriye sınırı tamamen güvensiz bir alana dönüşecek. PKK devletinin engellemesi için Bab'ın muhalifler tarafından alınmasının elzem olduğu belirtiliyor.
Bab ÖSO tarafından alınırsa, PYD/PKK'nın Afrin ve Kobani kantonlarını birleştirmesi de engellenecek. PYD terör örgütü Suriye'de ilan ettiği kantonları birleştirirse, Türkiye'nin en uzun sınırı olan Suriye sınırı tamamen güvensiz bir alana dönüşecek. PKK devletinin engellemesi için Bab'ın muhalifler tarafından alınmasının elzem olduğu belirtiliyor.
El Bab'ı kaybetmek, Musul ve Rakka'da taarruz altında kalan DAEŞ'in daha da zayıflamasına yol açacak. Musul'da çember daralırken, örgütün elinde Rakka dışında önemli bir merkez kalmamış olacak​.

                                    Kaynak: ntv - Harita: El Bab
El Bab'ı kaybetmek, Musul ve Rakka'da taarruz altında kalan DAEŞ'in daha da zayıflamasına yol açacak. Musul'da çember daralırken, örgütün elinde Rakka dışında önemli bir merkez kalmamış olacak​. Kaynak: ntv - Harita: El Bab
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >