Datça'daki yangın devam ediyor: Türkiye'nin en önemli habitatlarından biri

Datça'daki yangın bölgesinden bir görüntü
Datça'daki yangın bölgesinden bir görüntü

Muğla Datça'da Mesudiye Mahallesi'nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda dün çıkan yangına müdahale sürüyor. Rüzgar nedeniyle kısa sürede yayılan alevlerin kontrol altına alınması için yoğun çaba harcanıyor. Yangının devam ettiği Betçe kısmı başta karakulak, yaban keçisi ve bozayı habitatları bakımından önemli bir bölge.

Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları sürüyor. Havanın aydınlanmasıyla birlikte 5 uçak ve 12 helikopterlik hava gücüyle müdahale yeniden başladı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ilk belirlemelere göre yangının çıkış nedeninin elektrik trafosundan kaynaklı olduğunu belirtti.

Çok sayıda ev tahliye edildi

Çok sayıda orman işçisi, arazöz ve iş makineleriyle yangının yerleşim birimlerine ilerlememesi için tedbir alındı ancak alevler bazı yazlık evlere kadar ulaştı, hasar görenler oldu. Çok sayıda ev de tahliye edildi.

"Yangın elektrik trafosundan çıkmış olabilir"

Bakan Kirişci, Muğla Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, saat 12.21 itibarıyla Mesudiye Mahallesi'nde çıkan yangına saat 12.35 gibi ekiplerin gerekli müdahaleyi yaptığını söyledi. Kirişci, yangının çıkış nedenine ilişkin, "Şu anki tespitimiz elektrik trafosundan çıktığı, ama kesin değerlendirmeleri ilerleyen saatlerde paylaşacağız" dedi. Bakan Kirişci, gece görüş sistemine sahip iki yangın söndürme helikopterinin de Datça'da ilk kez kullanılmaya başlandığını söyledi.

Bölgenin önemi

  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin bölgeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Bu bölgenin kuzeyi alanın en bakir noktaları. Yangının arkada 1162 rakımlı Kocadağ’da yayılması durumunda; Başta karakulak, yaban keçisi ve bozayı habitatları kaybedilebilir. Ülkemizin en bakir ve orman niteliği taşıyan sandal ağaçlarından oluşan habitatın eşi benzeri yok Bölgede aynı zamanda Hava Kuvvetlerimizin radar birimi var" dedi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >